Eveniment

Statul ceh are de plata 350 de milioane de dolari catre CME

17.03.2003, 00:00 18

Dupa cativa ani de procese, CME, o companie cu investitii in operatiuni de broadcasting in Europa de Est, a reusit sa obtina de la statul ceh o despagubire fara precedent in istoria post-comunista a tarilor din est.
CME (Central European Media Enterprises Ltd.), fondata de omul de afaceri american Ronald Lauder, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va primi de la statul ceh despagubiri in valoare de 353.395.131 de dolari. Decizia a fost luata de Curtea Internationala de Arbitraj, care stabileste ca CME va primi aceasta suma, la care se vor adauga penalitati de 75.000 de dolari pe zi, pana in ziua platii.
Analistii se tem deja ca statul ceh, prins in capcana datoriilor, va avea probleme in a gasi banii si, ca urmare, coroana si obligatiunile cehe vor trece prin ceva fluctuatii. Reprezentantii companiei americane purtau ieri, la inchiderea editiei, negocieri cu Ministerul de Finante al Cehiei.
Totul a pornit de la postul de televiziune Nova TV, fondat de CME la mijlocul anilor '90, impreuna cu un partener local - firma CET 21 -, care detinea si licenta de emisie. Aceasta companie, aflata in proprietatea cehului Vladimir Jelezny, a decis in 1999 sa rupa legaturile cu firma de peste ocean, dupa care a relansat postul de televiziune, scotandu-i astfel din  afacere pe cei de la CME. Jelezny, aflat in relatii bune cu actualul presedinte al Cehiei, Vaclav Klaus, e astazi senator si beneficiaza de imunitate parlamentara.
Compania americana spune ca statul ceh nu a intervenit pentru a-i proteja afacerile si investitia, asa cum ar fi trebuit, conform cu tratatele internationale semnate de Cehia. Dupa cativa ani de procese, prima victorie pentru americani a aparut in data de 14 septembrie 2001, cand Curtea de Arbitraj de la Stockholm a stabilit ca Republica Ceha a "incalcat flagrant obligatiile asumate prin tratatele internationale". Tribunalul a ordonat Cehiei "sa repare pierderile suferite de CME in urma incalcarii de catre statul ceh a prevederilor tratatului prin plata unei sume care sa reflecte valoarea de piata corecta a investitiilor CME".
Suma de plata - cei 350 de milioane de dolari - e undeva sub ceea ce isi dorise CME, insa cu mult peste ce sperau cehii, care ar fi vrut sa nu plateasca nimic. Republica Ceha nu pare sa aiba prea multe sanse de a evita plata compensatiilor acordate CME, au declarat mai multi politicieni cehi, citati de agentia de presa CTK. Presedintele Comisiei de Buget a camerei inferioare, Miroslav Kalousek, a declarat ca tara sa ar putea contracta un imprumut pentru a plati despagubirile. Statul ceh n-a inclus aceasta suma in bugetul pe anul acesta, de teama ca ar fi dat impresia ca s-a resemnat cu pierderea procesului.
CME este actionarul majoritar (66%) la posturile de televiziune romanesti Pro TV si Acasa, precum si la postul de radio PROFM. Compania este si actionar majoritar al mai multor posturi TV din Europa Centrala si de Est, cu o audienta cumulata de 71 de milioane de telespectatori. Pe langa posturile din Romania, CME este actionar majoritar la Markiza TV din Slovacia, POP TV si Kanal A din Slovenia, Studio 1+1 Group din Ucraina.
Compania a raportat rezultate excelente anul trecut, respectiv un EBITDA (profit inainte de plata dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarii) de 31,4 milioane de dolari, rezultatele fiind influentate pozitiv si substantial si de operatiunile din Romania. Viziunea lui Ronald Lauder, care a avut curajul de a miza pe viitorul tarilor din Est si pe siguranta investitiilor acolo, este cea care a fost pana la urma rasplatita prin aceasta decizie, afirma analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO