Eveniment

Statisticienii de la INS au avut interdicţie de a deschide calculatoarele din cauza ciber-atacului. Disfuncţionalităţi la calculatoarele din Vama Arad. Se vorbeşte de un posibil atac cibernetic

Statisticienii de la INS au avut interdicţie de a...

Autor: Dan Straut

15.05.2017, 11:05 1467

„La ora 8.00, când am început activitatea, nu ne-au dat voie să deschidem calculatoarele. Am transmis comunicatele de presă de pe alte servere, cu un grad de siguranţă mai ridicat”, a declarat pentru MEDIAFAX Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS:

Luni dimineaţa, comunicatele INS au fost transmise cu o mică întârziere, de doar 4 minute faţă de ora 9.00, însă mai multe redacţii nu le-au receptat.

„Noi am luat pe USB fişierele cu respectivele comunicate şi le-am transferat pe calculatoare de unde au fost transmise în siguranţă. Nici la această oră nu sunt deschise calculatoarele cu care lucrăm în zilele obişnuite”, a mai spus oficialul INS.

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, începând de vineri, în peste o sută de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi la instituţii şi companii din România.

Valul de atacuri cibernetice a afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

În România, mai multe companii (printre care şi Dacia) şi instituţii (Vama, ANAF şi unele ministere) au avut sistemele afectate de atacul cibernetic.


Controalele în cadrul Biroului Vamal de Interior Arad sunt blocate, luni, după ce angajaţilor i s-a cerut să deconecteze calculatoarele, fiind posibil atacuri cibernetice. Circa 30 de camioane şi TIR-uri aşteaptă reluarea activităţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit şefului Biroului Vamal de Interior Arad, Aurel Mateuţ, au fost deconectate calculatoarele.

„Am fost anunţaţi luni dimineaţa, la prima oră, de la Direcţia Regională de la Timişoara (în subordinea căreia se află Biroul din Arad - n.r.) ca să deconectăm toate calculatoarele până când ne vor anunţa mai multe informaţii", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, şeful Biroului Vamal de Interior Arad, Aurel Mateuţ.

Cele circa 20 de calculatoare ale Biroului Vamal de Interior Arad au fost oprite imediat.

Potrivit unor surse, se paree că ar fi vorba de un atac cibernetic, însă această informaţie nu a fost confirmată oficial la ora transmiterii acestei ştiri.

În condiţiile deconectării calculatoarelor, controalele sunt blocate, circa 30 de camioane şi TIR-uri aşteptând, în curtea Biroului, reluarea activităţii.

Conform unor informaţii, probleme sunt la nivelul Direcţiei Regionale Timişoara.

Nu se cunoaşte pentru moment cauza incidentului şi dacă pe calculoatoarele de la vamă au apărut anumite mesaje.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO