Eveniment

Statele Unite avertizează Rusia să nu blocheze procesul de pace din Siria

Statele Unite avertizează Rusia să nu blocheze procesul...

Autor: Mihai Draghici

23.04.2018, 22:32 118

"Rusia trebuie să fie un partener constructiv în Siria, altfel va fi trasă la răspundere", a declarat John Sullivan, potrivit agenţiei Reuters, după reuniunea miniştrilor de Externe din Grupul statelor puternic industrializate (G7) desfăşurată în oraşul canadian Toronto.

Grupul G7 a denunţat "comportamentul negativ" al Rusiei, dar a exprimat disponibilitatea pentru dialog cu Administraţia Vladimir Putin.

"A fost unitate în cadrul G7 în exprimarea de opoziţie faţă de compportamentul negativ al Rusiei", a declarat un alt oficial din cadrul Departamentului de Stat, citat de CNBC. "De asemenea, a fost şi deschidere în rândul membrilor G7 faţă de dialogul cu Rusia, în timp ce tragem la răspundere Moscova pentru activităţile negative şi eforturile în sensul destabilizării naţiunilor", a precizat oficialul american.

"Le transmitem ruşilor că, dacă vor să fie trataţi ca mare putere, trebuie să colaboreze cu noi", a explicat un diplomat prezent la reuniune.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a îndemnat Rusia să contribuie la soluţionarea crizei din Siria, în contextul în care Moscova şi Teheranul oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad. "Ştim că, spre exemplu, conflictul sirian nu poate fi rezolvat fără Rusia. Astfel că Moscova trebuie să facă propuneri constructive", a spus şeful diplomaţiei germane.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au bombardat recent baze militare siriene, după un atac chimic atribuit regimului Bashar al-Assad, care a negat orice implicare. Moscova consideră atacul chimic din Siria o înscenare menită să fie pretext pentru operaţiuni militare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO