Eveniment

Starea de alerta se mentine

10.10.2005, 18:48 12

Oficialii Ministerului Sanatatii au anuntat ca pana ieri nu se inregistrase nici un caz de persoane infestate cu virusul gripei aviare. "Vreau sa lansez un mesaj de calm, de liniste, pentru a nu escalada viata zilnica a cetatenilor cu informatii care sunt departe de a fi reale", a afirmat ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.

Acelasi apel a fost lansat si de premierul Calin Popescu-Tariceanu care a convocat ieri Comitetul national pentru situatii de urgenta, pentru a analiza situatia creata de aparitia in Romania a simptomelor specifice gripei aviare la pasari.

"Nu vrem sa cream panica, dar este mai bine ca in prezenta unor indicii privind posibila aparitie a gripei aviare sa luam imediat masuri de prevenire. Nu este o situatie care sa necesite masuri exceptionale, dar populatia trebuie sa respecte deciziile autoritatilor si sa anunte imediat orice semn al bolii", a spus Tariceanu.

In judetul Tulcea au inceput deja operatiunile de vaccinare a populatiei, iar Politia Rutiera si medicii sanitar-veterinari dezinfecteaza toate vehiculele care intra sau ies din judet. De asemenea, s-a interzis consumul carnii de pasare si al oualor care provin din gospodariile proprii ale localnicilor si nu au aviz sanitar.

Autoritatile au dispus deja masuri de carantina in localitatile tulcene Ceamurlia de Jos, Maliuc, Malcoci, Agighiol, Babina, Chilia, Smardan si Jurilovca, unde exista suspiciuni privind aparitia unor focare de gripa aviara. In categoria zonelor supravegheate au fost incluse si judetele Buzau, Giurgiu, Vaslui, Vrancea si Ilfov.

Ministrul agriculturii Gheorghe Flutur a anuntat ca fermierii ale caror pasari sunt sacrificate vor fi despagubiti - suma alocata urmand sa fie, intr-o prima etapa, de 10 mld. lei vechi (280.000 euro). Estimarile oficiale arata ca numarul pasarilor care vor fi ucise se va cifra la circa 45.000.

Confruntati cu perspectiva scaderii vanzarilor, crescatorii de pasari spun ca nu exista nici un risc de imbolnavire daca se consuma carne comercializata prin unitati autorizate. "Toata carnea care se produce in fermele noastre provine din ferme autorizate si supravegheate sanitar-veterinar, iar magazinele care comercializeaza aceasta carne, de asemenea, sunt autorizate sanitar-veterinar", a spus presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van.

Autoritatile au intrat in alerta dupa ce, in urma cu trei zile, ministrul agriculturii a anuntat ca in comuna Ciamurlia de Jos au fost descoperite primele trei cazuri de pasari infectate cu virusul gripei aviare. Gripa aviara este transmisa intre pasari, fara efect asupra oamenilor. Totusi, virusul poate trece de la pasari la animale si in aceasta faza poate afecta si oamenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO