Eveniment

Starea de alertă se loveşte de noi probleme legale. Dacă Iohannis a decis prelungirea, legea a fost încălcată

Starea de alertă se loveşte de noi probleme legale....

Autor: Mihaela Gidei

10.06.2020, 14:16 891

Declaraţia lui Klaus Iohannis prin care a anunţat prelungirea stării de alertă poate fi o nouă mişcare electorală. Legea stării de alertă arată că măsura este instituită prin hotărâre de Guvern. Dacă decizia prelungirii aparţine lui Klaus Iohannis, legea a fost încălcată.

Iohannis a anunţat marţi că relaxează restricţiile, dar prelungeşte starea de alertă.

Declaraţia preşedintelui poate fi o „întâmplare electorală”? – se întreabă retoric avocatul Codrin Ţarălungă.

Potrivit Legii nr. 55/2020, starea de alertă este o măsură care se instituie prin Hotărâre de Guvern pe baza propunerii ministrului de Interne.

„Aşadar, este o măsură care se instituie de către Executivul statului, una de oportunitate ca răspuns la o situaţie specială. În aceste condiţii, apariţia publică a instituţiei prezidenţiale care anunţă prelungirea acestei măsuri transformă cea mai înaltă instituţie a statului român într-un comunicator al Guvernului”, atrage atenţia avocatul Codrin Ţarălungă.

Toată situaţia naşte o confuzie: cine a luat, de fapt, această măsură? Dacă aparţine Guvernului, înseamnă că instituţia prezidenţială şi-a „pervertit” rolul de mediator al puterilor într-un stat de drept.

„Dacă aparţine Preşedintelui României este încălcată legea, întrucât instituţia prezidenţială a reglementat într-o materie în care nu avea de ce să o facă. Oricum ar fi, starea de “alertă” a populaţiei ar trebui să fie maximă”, mai precizează avocatul.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO