Eveniment

Standard & Poor's se pregateste sa dea o nota mai buna Romaniei

26.02.2003, 00:00 17

Imbunatatirea ratingului de tara acordat Romaniei de agentia americana de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) este doar o chestiune de timp si nu este legata de probabila izbuncire a razboiului in Irak.
"Sutem in curs de finalizare a analizei perfomantelor Romaniei, dupa vizita pe care am facut-o recent la Bucuresti. Multe din problemele care conditionau imbunatatirea ratingului au fost rezolvate asa incat cresterea ratingului este doar o chestiune de timp", a declarat pentru Ziarul Financiar Helena Hessel, analist pentru Romania la Standard&Poor's.
Ea spune ca scenariul S&P se bazeaza pe ipoteza ca razboiul din Irak va fi de foarta scurta durata si nu va avea un impact economic prea mare, cu exceptia tarilor din jur.
"In aceste conditii, razboiul din Irak nu conteaza prea mult in analiza noastra privind ratingul Romaniei. Principalul efect de pe urma caruia ar avea de suferit Romania este cresterea puternica a pretului petrolului, varful urmand sa fie atins, probabil, in luna martie. Nu credem insa ca impactul va fi prea mare, avand in vedere ca acesta crestere nu se va mentine mult timp", spune Helena Hessel.
Ratingul acordat Romaniei de S&P ar urma sa creasca luna viitoare de la BAa€š la BB-. Chiar si asa Romania ar ramane cu o treapta sub Bulgaria, care se afla deja la nivelul BB si beneficiaza, de asemenea, de o perspectiva pozitiva de imbunatatire a ratingului.
Analistii sunt de acord ca razboiul din Irak nu va determina eventuale deteriorari ale ratingurilor Romaniei. "Nu ne asteptam ca razboiul din Irak sa aiba un asemenea impact asupra Romaniei incat sa fim nevoiti sa-i reducem ratingul. O parte din efectele crizei - cresterea pretului petrolului, reducerea apetitului investitorilor straini pentru noi operatiuni - sunt deja resimtite si nu credem ca vor fi prea grave. Performanta de anul trecut ar trebui sa fie o baza destul de solida", a declarat pentru Ziarul Financiar Ed Parker, analist pentru Romania la agentia de rating Fitch. In prezent, ratingul acordat de Fitch pentru datoria in valuta pe termen lung este la nivelul BB-, perspectiva fiind stabila, adica agentia nu ia in calcul o noua imbunatatire a calificativului in viitorul apropiat.
"Este putin probabil ca ratingurile de tara din regiune sa fie afectate considerabil de socurile externe din cursul acestui an, chiar si in cazul in care ar izbucni un razboi in Irak", spune si Kevin Daly de la S&P.
Cele mai multe ratinguri acordate de S&P tarilor din centrul si estul Europei au perspectiva stabila, cu exceptia calificativelor pentru Romania, Bulgaria, Slovacia si Slovenia, care au perspectiva pozitiva.
Slovenia beneficiaza de cele mai favorabile calificative, datoriile pe termen lung in valuta fiind notate cu "A". Pe locul urmator se plaseaza Republica Ceha, Estonia si Ungaria, cu "A minus".
Kevin Daly spune ca, in anii ce vor urma, masurile fiscale si reformele structurale derulate in regiune vor avea o pondere mai mare decat factorii externi, in cadrul procesului de evaluare.
"Unul dintre indicatorii pe care ii urmarim este deficitul fiscal. Agentiile de evaluare financiara ar putea efectua o imbunatatire a ratingurilor pe termen mediu, daca ar remarca scaderea acestui deficit", a exemplificat analistul S&P.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO