Eveniment

Standard & Poor's: Romania este printre statele vulnerabile la o noua criza de lichiditate

04.09.2007, 18:34 15

Romania se numara printre statele europene care ar suferi cel mai mult de pe urma unei reduceri a lichiditatii globale, conform unui raport al agentiei de rating. Daca la nivel mondial are loc o reducere a lichiditatii, iar investitorii devin mai precauti, ei se vor retrage mai degraba din statele cu o pozitie externa vulnerabila, cum este si Romania, afirma specialistii S&P.
"Pana acum, nicio tara nu a primit o reducere de rating sau de perspectiva de rating din cauza crizei de lichiditate la nivel mondial", spune Moritz Kraemer, analist de risc de tara la Standard & Poor's. In schimb, continua el, mai multe state au primit o retrogradare fie a ratingului, fie a perspectivei de rating, din cauza inrautatirii unor indicatori de vulnerabilitate externa.
S&P a construit un indice care arata statele cel mai vulnerabile, bazat pe indicatorii economiei legati de pozitia externa a statelor: datoria externa si serviciul acesteia, datoria publica, deficitul de cont curent si finantarea acestuia prin investitii straine directe si alti indicatori.
Indicele este construit folosind numai date din 2007. Romania se afla printre statele europene cu cel mai mare indice de vulnerabilitate, in principal din cauza deficitului de cont curent (care masoara iesirile nete de valuta din tara). Deficitul extern al Romaniei s-au dublat practic in prima jumatate a acestui an, de la 3,7 miliarde de euro in primul semestru din 2006 la 7,8 miliarde de euro anul acesta.
In acelasi timp, gradul de acoperire a deficitului prin investitii straine directe a scazut de la 93% in primul semestru din 2006 la 39% in primul semestru din 2007. Ce spun datele statistice, dar si reprezentantii S&P, este ca iesirile de valuta (cauzate de importurile masive) sunt tot mai putin finantate prin intrari noi de valuta, din investitii.
In aceste conditii, riscul de depreciere a leului fata de euro creste considerabil, iar investitorii straini, mai ales cei de pe piata valutara, devin precauti. Un exemplu a avut loc chiar luna trecuta, cand criza creditelor ipotecare de pe piata americana a cauzat o reducere a lichiditatii globale si o retragere a unor investitori de pe pietele emergente, inclusiv Romania.
Leul a inceput sa se deprecieze si a pierdut aproximativ 5% in decurs de o luna, iar Bursa de la Bucuresti a suferit mai multe sedinte de depreciere severa.
Situatia s-a calmat odata cu reducerea turbulentelor internationale, dupa ce Fed, banca centrala a Statelor Unite ale Americii, a redus dobanda pentru dolar, iar criza de lichiditate globala a primit o gura de oxigen.
"Plasarea unei tari intr-un grup de state cu risc ridicat de vulnerabilitate nu inseamna ca acelei tari ii va reduce automat si ratingul, totul depinde de raspunsul autoritatilor prin politici economice la situatia respectiva", a mai spus Kraemer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO