Eveniment

Standard&Poor''s a ridicat ratingul MobiFon

18.04.2005, 19:10 15

Standard&Poor''s (S&P) a imbunatatit ratingurile acordate MobiFon Holdings si Telesystem International Wireless (TIW), compania-mama, de la "B+" la "BB-", ca urmare a reducerii datoriilor si a rezultatelor bune obtinute de filiala MobiFon SA.

In acelasi timp, agentia de evaluare financiara a majorat de la "B-" la "B" calificativul pentru obligatiunile negarantate emise de MobiFon Holdings si scadente in 2010.

MobiFon Holdings BV controleaza pachetul majoritar de actiuni al MobiFon, operatorul retelei de telefonie mobila Connex.

Calificativele companiilor raman sub supraveghere, cu posibilitate de crestere, in asteptarea definitivarii achizitionarii MobiFon de catre grupul Vodafone.

"Gradul de sustinere financiara acordata de compania britanica urmeaza sa fie stabilit. Noi consideram ca acest eveniment este un element pozitiv", a declarat Joe Morin, analist al S&P.

Preluarea TIW are la baza consideratii de ordin strategic si financiar, intarind prezenta Vodafone pe piata est-europeana.

Intentiile cumparatorului referi-toare la prezentele aranjamente financiare ale MobiFon nu sunt inca foarte clare. Daca firma ar mentine toate datoriile sau doar o parte a acestora, efectul asupra ratingurilor ar depinde de o serie de factori, in principal de datoriile ramase, ca si de sprijinul financiar oferit de compania britanica, mentioneaza S&P.

Influenta asupra ratingurilor MobiFon va fi determinata de Standard&Poor''s dupa ce va fi clara structura si volumul datoriilor si tranzactia va fi definitivata.

Calificativele reflecta nivelul datoriilor denominate in valuta ale MobiFon, care sunt considerate mari pentru un operator de pe o piata aflata in dezvoltare si, de asemenea, riscurile asociate operarii pe o astfel de piata.

Aceste riscuri sunt partial reduse de imbunatatirea mediului macroeconomic din Romania, cresterea numarului de abonati ai MobiFon, majorarea continua a veniturilor, a profitului inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecieri si amortizare (EBITDA) si a fluxurilor financiare, a continuat agentia de evaluare financiara.

Compania britanica Vodafone a anuntat, in luna martie, ca va cumpara de la TIW un pachet de 79% din actiunile MobiFon si toate actiunile Oskar Mobil din Cehia, in schimbul a 3,5 miliarde de dolari. In plus, Vodafone va prelua o datorie neta de aproape 900 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO