Eveniment

Stagnarea din UE afectează economia României: Industria a intrat pe minus în 2019, pentru prima dată din 2010 încoace

Stagnarea din UE afectează economia României: Industria...

Autor: Iulian Anghel

13.02.2020, 08:32 209

Datele din industrie arată cât de legată este această ramură a economiei de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. În decembrie 2019, faţă de decembrie 2018, industria UE s-ar restâns pe medie cu 3,9%, iar industria zonei euro a experimentat o cădere de 4,1%.

Pe tot anul, industria României a suferit o contracţie de 2,3%, toate secţiunile consemnând scăderi: industria extractivă a scăzut cu 2,7%, industria prelucrătoare cu 1,9%, iar sectorul energie cu 4,2%.

„Producţia industrială a evoluat la un ritm sub potenţial pentru a 12-a lună la rând în decembrie, ca urmare a ajustărilor din industria europeană, tensiunilor comerciale internaţionale, deteriorării competitivităţii externe a economiei interne şi provocărilor din sfera mixului de politici economice din România”, comentează Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică a Băncii Transilvania.

Declinul industriei s-a accentuat semnificativ în a doua parte a anului şi mai ales în T IV. În octombrie, an/an, căderea a fost de 3,5%, pentru ca aceasta să facă un salt în noiembrie până la minus 7,4% şi apoi până la minus 8,9% în decembrie.

 

Cât va cântări căderea industriei în PIB?

Această restrângere a producţiei ar putea afecta creşterea economică în T IV 2019 şi pe întreg anul, având în vedere că industria contribuie cu 22-23% la formarea PIB. În 2018 industria a contribuit cu 1% la creşterea economică de 4,4%, dar în 2019 contribuţia ei va fi negativă, ceea ce poate afecta rezultatele pe toată economia. Căderea industriei este cu un punct procentual peste cea estimată de Comisia Naţională de Prognoză, care anunţa o restrângere a sectorului cu 1,3% în 2019. INS va publica mâine datele-semnal privind evoluţia PIB în T/IV şi pe întreg anul 2019.

România a suferit în decembrie 2019 a doua cea mai mare cădere a producţiei industriale din Uniunea Europeană (minus 8,9%). Datele Eurostat (care prezintă rezultate lunare) arată că industria României s-a redus în decembrie cu 8,9%, peste Germania. Industria Germaniei s-a restrâns cu 7,2%,  cea a Slovaciei cu 7,1%, cea a Ungariei cu 3,7%, cea a Cehiei cu 3,4%, Polonia fiind singura ţară aflată pe orbita Germaniei (cel puţin din perspectiva dependenţei de evoluţia sectorului auto german) care a fost pe plus: 1,3%.

Industria României depinde într-o bună măsură de evoluţia economiei germane, având în vedere că Germania cumpără 23% din exporturile României (30% din exporturile către UE). Cât de greu cântăreşte şovăiala economiei germane în balanţa sectorului industrial al României?

„Este foarte greu de pus punctul pe i. La nivel mondial, China sau India au încetinit şi asta a afectat economia Germaniei care este dependentă de exporturi. Se adaugă aici războiul comercial. În industria auto trebuie amintită trecerea de la benzină la electric. Acestea şi altele au încetinit cursul economiei germane. În ceea ce ne priveşte, am avut recent o întâlnire cu reprezentanţii firmelor germane din România, a participat şi prim-ministrul României, iar mesajul partenerilor germani a fost că piaţa locală a anului 2019 a fost, în cea mai mare parte, OK. Companiile germane prezente în România nu par a fi extrem de afectate de ceea ce se întâmplă aici, spun că sunt afectate, mai degrabă, de ceea ce se întâmplă în companiile-mamă. La momentul actual, pe fundalul încetinirii din Europa, industria automotive încă a mers OK în România”, comentează Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei Germane de Comerţ din România (AHK).

 

„O rază de lumină a apărut la orizont“

Institutul economic Ifo, cu sediul la München, care urmăreşte evoluţia industriei germane, sugera săptămâna trecută că norii se risipesc de deasupra industriei germane. Însă mai este de aşteptat o lună până când apar primele date pentru 2020. Comentând un sondaj efectuat în rândul managerilor din industrie, Ifo susţinea: „O rază de lumină a apărut la orizontul întunecat al industriei germane”. Potrivit sursei citate, companiile se aşteaptă la o uşoară creştere a producţiei industriale. Indicele pentru aşteptările de pro­ducţie a crescut de la minus 5,3 puncte la plus 2,3 puncte, intrând în teritoriu pozitiv pentru prima dată din mai 2019 şi se pare că întreprin­derile îşi vor extinde producţia. În industria auto indicele a crescut de la minus 2,3 de puncte la plus 3,7 puncte.

Datele publicate miercuri de Eurostat şi INS arată că 2019 a fost mai rău pentru industrie decât se anticipa. Căderea de 2,3% a industriei României este primul rezultat cu minus de la criză încoace.

Andrei Rădulescu sugerează o revenire a industriei: „În scenariul macroe­conomic central al Băncii Transilvania, previzio­năm creşterea investiţiilor pro­ductive cu un ritm mediu anual de 5,4% în perioada 2020-2022, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanţare, oportunităţilor de dezvoltare pe termen mediu şi al perspectivelor de rebalansare a politicii economice (prin consolidare fiscal-buge­tară şi accelerarea reformelor structurale)”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO