Eveniment

​Ce spun managerii spitalelor publice despre legea coplăţii în sănătate? Medicul Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta: „Dreptul la sănătate trebuie să fie asigurat de stat. Nu cred că plata din buzunar este o soluţie, cred că trebuie să ne ducem către o politică de sănătate modernă”

Lipsa de finanţare a sistemului sanitar se vede mai ales în spitalele de stat, care au o infrastructureă învechită şi nevoie acută de finanţare, spune medicul Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta din Bucureşti, cea mai mare unitate medicală din ţară care tratează problemele respiratorii ale românilor. În timp ce spitalele de stat se confruntă cu lipsa investiţiilor, Guvernul pune pe ordinea de zi a proiectelor normative o lege care reglementează coplata în sistemul privat de sănătate.

Astfel, deşi decontarea de la Casa de Asigurări de Sănătate este aceeaşi şi pentru spitalele publice, şi pentru cele private, Guvernul vrea să legifereze plata în plus faţă de decontare a serviciilor medicale în privat, la un aşa numit „cost real”, mai mare decât cel la care au acces spitalele de stat. Acordul pentru contribuţia personală a pacientului ar urma să fie dat de pacient în scris către operatorul privat, care se obligă să publice valoarea costurilor pentru pacienţi în plus faţă de decontare.

„E nevoie de finanţare în sistemul public de sănătate şi acest lucru trebuie ajustat cu prioritate. Eu nu mi-aş dori să luăm bani de la pacienţi în plus. Eu mi-aş dori să fie pachete de servicii care să fie acordate pacienţilor, să ştie fiecare persoană pe ce tip de pachet de servicii se încadrează, în funcţie de cotizaţia pe care o are. Dreptul la sănătate trebuie să fie asigurat de stat. Nu cred că plata din buzunar este o soluţie, cred că trebuie să ne ducem către o politică de sănătate modernă, care să vizeze servicii de asigurări de sănătate diferenţiate, la care inclusiv spitalelel publice să poată încheia contracte”, a spus medicul Beatrice Mahler.

Ea a dat exemplul Spitalului Marius Nasta pe care îl conduce, explicând că este greu, cu infrastructura din prezent, să atragă pacienţi în spitalele de stat.

„Este bine că există sistemele public şi privat, pacientul are dreptul să aleagă locul şi medicul la care să fie tratat. Pe de altă parte, la o finanţare care nu este eficientă a sistemului de sănătate public, nici nu vom ajunge să avem spitale cu condiţii decente pentru pacientul din România, care nu îşi permite să plătească suplimentar pentru condiţiile hoteliere. Cred că trebuie să avem grijă ca acest lucru să se întâmple pentru că toţi avem dreptul la sănătate”, a mai spus Beatrice Mahler.

Legea coplăţii în sănătate a fost amânată de mai multe ori, după ce reprezentanţii din Sănătate au criticat proiectul.

Motivele invocate în proiectul pus pe ordinea de zi a Guvernului ţin de „identificarea pârghiilor necesare acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul ambulatoriului clinic de specialitate şi a ambulatoriului paraclinic”, aşa cum se arată în proiectul de OUG.

Nu este clar care sunt costurile reale, ce valoare au acestea şi, mai ales, cine le stabileşte.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.