Eveniment

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: UPU este cel mai solicitat departament, cu 500 de pacienţi zilnic

Autor: Mirabela Tiron

22.08.2017, 00:05 3020

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, una din cele mai mari unităţi spitaliceşti din Capitală, cu aproape 1.100 de paturi, primeşte zilnic la unitatea de urgenţe între 350 şi 500 de pacienţi, deşi la UPU lucrează doar 30 de medici.

„Unitatea de primiri urgenţe este cel mai solicitat departament, 30% din cei care ajung la UPU vin din provincie, iar restul din Bucureşti. Cei mai mulţi vin din zonele apropiate de Bucureşti, precum judeţul Giurgiu”, spune medicul Leonard Grecescu, purtătorul de cuvânt al spitalului.  În unitatea de primiri urgenţe, ce deserveşte urgenţele medico-chirurgicale, sunt spaţii pentru resuscitare, urgenţe minore sau majore, dar şi pentru investigaţii paraclinice.

Tot mai mulţi pacienţi din provincie ajung în spitalele din Capitală, dat fiind că unităţile de urgenţă din oraşele mici nu dispun de aparate medicale performante sau nu au suficienţi medici pe anumite specializări. Şi spitalele de copii din Bucureşti sunt suprasolicitate, date fiind urgenţele din provincie. De exemplu, la  Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii Marie Curie (Budimex) din Capitală, cu 470 de paturi, jumătate din pacienţii care ajung la secţia de primiri urgenţe (UPU) sunt copii din provincie.

Spitalele au nevoie de bani pentru modernizarea ambulatoriului şi deschi­derea unei secţii de radioterapie.

Spitalul Universitar este printre puţinele unităţi din ţară dotate cu aparat RMN, un echipament performant, ce ajută la stabilirea diagnosticului pe diferite patologii dar, la fel ca alte unităţi de stat, are nevoie de înlocuirea altor echipamente uzate. „Momentan aparatura este funcţională, dar există o nevoie continuă de înlocuire şi modernizare a aparaturii din spital (...) RMN-ul îl folosim doar pentru pacienţii internaţi. Pe internare continuă avem 50.000 de pacienţi anual, alţi 2.000-3.000 de pacienţi vin lunar pe spitalizare de zi. În spital avem 300 de medici pe toate secţiile, personal suficient, plus rezidenţii. Nu sunt scoase multe posturi la concurs pentru că avem locurile ocupate”, a spus el.

În Spitalul Universitar  de Urgenţă Bucureşti funcţionează şi un ambulatoriu. Mai mult de jumătate din pacienţi plătesc pentru consultaţiile din ambulatoriul spitalului. „În prima parte a acestui an am avut 49.500 de pacienţi pe ambulatoriu, faţă de 52.500 de pacienţi în semestrul I al anului trecut. A crescut şi numărul medicilor ce lucrează cu contract cu CASMB. Avem 30 de cabinete medicale”, a spus el.

Oficialul spitalului spune că unitatea are nevoie de fonduri pentru modernizarea ambulatoriului, „din 2002 nu am mai efectuat lucrări de renovare”, dar şi pentru a începe lucrările pentru deschiderea unei secţii de radioterapie. „Pentru radioterapie ne trebuie construcţia şi aparatura”, a spus el. Încă din 2014 Ministerul Sănătăţii promitea că va susţine realizarea unei secţii de radioterapie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, având în vedere numărul mare de pacienţi cu afecţiuni oncologice, radioterapia fiind metoda ce asigură tratamentul pentru astfel de afecţiuni.

Puţine spitale de stat sunt dotate cu aparate de radioterapie, ce asigură schema de tratament a pacienţilor cu boli oncologice. În total, în sectorul public de sănătate sunt doar 60 de aparate ce asigură terapia cu radiaţii, din care 49 de aparate în spitale, iar restul în ambulatoriile din spital sau laboratoare medicale.  La privat sunt 17 astfel de aparate, arată datele de la Statistică.

Datele din bugetul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti arată că unitatea primeşte în acest an subvenţii de 148 de milioane de lei, din care 54 de milioane de lei sunt subvenţii de la bugetul de stat pentru spitale, iar 94  de milioane de lei sunt subvenţii alocate de alte administraţii. Spitalul este condus din acest an de un nou manager. În februarie anul acesta, Florian Bodog, ministrul sănătăţii, a numit la con­ducerea spitalului un nou manager, pe medicul Adriana Nica, care a condus anterior secţia de terapie intensivă.

În România funcţionează 366 de spitale, cu 125.000 de paturi şi 3,9 milioane de pacienţi cu internare continuă anul trecut, în timp ce sectorul privat  a ajuns la 201 spitale, 7.000 de paturi şi 193.000 de pacienţi internaţi, adică 4,6% din numărul total de pacienţi internaţi ?n toate spitalele din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO