Eveniment

Spalarea banilor, combatuta electronic

05.11.2003, 00:00 15

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare are in vedere realizarea unui program informatic pentru depistarea eventualelor tentative de spalare a banilor in cadrul tranzactiilor de pe piata de capital. Programul ar urma sa fie integrat intr-un sistem mai complex de supraveghere a tranzactiilor, iar prima faza a elaborarii programului urmeaza sa fie derulata cu asistenta americana.
Reperzentantii CNVM si ambasadorul americam Michael Guest au semnat ieri un acord de asistenta tehnica pentru imbunatatirea reglementarilor privind combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism prin intermediul pietei de capital. Acordul isi propune si actualizarea reglementarilor CNVM in domeniu.
Comisarul CNVM Paul Miclaus a precizat ca de-a lungul timpului au existat investigatii ale Comisiei in privinta unor presupuse cazuri de spalare a banilor si care au fost inaintate ulterior organelor competente. Miclaus a mai precizat ca in prezent nu exista reglementari privind prevenirea finantarii actelor de terorism.
Ambasadorul american, Michael Guest a declarat ca legislatia romaneasca in domeniu nu este completa, necesitad mai multe imbunatatiri. Guest a precizat totusi ca nu crede ca precederie din legislatia americana ar trebui adoptate in  totalitate in Romania, ci adaptata la particularitatile din Romania.
Partea americana va fi reprezentata de Biroul de asistenta tehnica al Trezoreriei SUA in Romania, insarcinat cu acordarea de servicii de consultanta Bancii Nationale a Romaniei si altor institutii financiar-bancare autohtone in acest domeniu. James Wright, consultant al Trezoreriei SUA a lasat sa se inteleaga ca piata romaneasca de capital este mai slab reglementata in aceste domenii decat sistemul bancar, care a beneficiat, de asemenea de asistenta americana.
Un alt domeniu in care Romania a beneficiat de asistenta din partea specialistilor americani este legislatia privind evaziunea fiscala. Specialistii Autoritatii Nationale pentru Control au lucrat alaturi de trei judecatori americani la un proiect de lege prin care infractiunile de evaziune fiscala vor fi sanctionate cu pedepse similare celor aplicate in cazul crimei.
Potrivit reprezentatilor CNVM, reglementarile privind combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor teroriste urmeaza sa cuprinda si norme privind activitatea societatilor detinute public, singurele care cad in comopetenta comisiei. In Romania numarul sociatatilor detinute public se ridica la peste 4.500.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO