Eveniment

„Şpăgile“ din Sănătate şi dotările care zac nefolosite, subiect pentru presa internaţională

„Şpăgile“ din Sănătate şi dotările care zac nefolosite, subiect pentru presa internaţională

Reprezentanţii sistemului medical românesc au re­acţionat agresiv la materialul din The In­de­pendent, vizavi de situaţia de la Marie Curie, acolo unde de un an şi jumătate zac echipamente de operaţii nefolosite.

Autor: Ioana David

03.04.2012, 00:06 862

Un articol din publicaţia britanică The Inde­pen­­dent, care tratează problema plăţilor in­formale din spitalele româneşti având ca studiu de caz situaţia Spitalului de copii Marie Curie, a învolburat spiritele în Să­nă­tatea românească, iar medicii au sărit ca arşi când a venit vorba despre plă­ţile în plic pe care le dezvăluie publi­caţia străină.

Liderii sistemului medical românesc au re­acţionat agresiv la materialul din The In­de­pendent, vizavi de situaţia de la Marie Curie, acolo unde de un an şi jumătate zac echipamente de operaţii ne­folosite.

Ce scrie The Independent

Sub titlul "Scandal în spitalul românesc: copii lăsaţi să moară deoarece medicii re­fu­ză să lucreze fără mită", The Indepen­dent scrie că la un secol după ce statele vestice au aflat despre orfelinatele lui Ceauşescu, copiii sunt din nou victime, de această dată ale corupţiei.

"Chirurgii pot primi sute de euro sau mai mult pentru o operaţie, în timp ce anes­te­zistul primeşte o trime din această sumă, în funcţie de cât îşi pot permite pacienţii să dea. Asistentele primesc câţiva euro de fiecare dată când administrează medicamente sau pun perfuzii", scrie publicaţia.

Totodată articolul prezintă cazul medi­cu­lui Cătălin Cîrstoveanu, care conduce o unitate cardiologică cu aparatură de ultimă ge­neraţie la Spitalul de copii Marie Curie, dar în care nu a fost tratat niciun copil în ulti­mul an şi jumătate de când s-a deschis, de­oarece corpul medical ce ar fi trebui să mâ­nu­iască aparatura ar fi aşteptat mită. "Oficial, noua unitate cardiologică condusă de medicul Cîrstoveanu nu funcţionează pentru că posturile nu au fost ocupate. Motivul real se pare că este faptul că me­di­cul Cîrstoveanu a interzis angajaţilor să pri­mească mită", se arată în articol. Tot­odată, articolul arată că medicul Cîrstoveanu duce personal copii la tratament în străinătate.

Cine a reacţionat

Cătălin Cîrstoveanu a spus, citat de Media­fax, că afirmaţia "Bebeluşii sunt lăsaţi să moară în România dacă medicii nu-şi iau şpaga" este interpretarea jurnaliştilor brita­nici, dar care are la bază o discuţie purtată cu aceş­tia, în care le-a explicat situaţia din clinică.

"Le-am spus despre un centru de top care stă întrucât nu există specialişti. Am în­cercat să aduc în centru medici români spe­cia­lizaţi în străinătate. Deşi încerc de mai bine de un an, abia am reuşit să aduc o doc­to­riţă specializată în Marsilia, Anca Man­da­che. Dar ei nu pot sta pentru că nu au cul­tul şpăgii. Chirurgul nu ia şpagă, atunci nimeni din echipa lui nu poate lua. Deşi ro­mâni, nu au cultura şpăgii", a spus Cîrstoveanu.

La rândul său, Gabriel Smarandache, managerul Spitalului Marie Curie, a spus că nu găseşte medici interesaţi deşi clinica este de top.

"Este vorba despre domenii deficitare la nivel naţional. Ministerul Sănătăţii a deblocat în octombrie 22 de posturi pentru această clinică, dar la concurs au venit un medic şi 10 asistenţi. Putem spune că avem o maşină extraordinară, dar fără şofer", a spus Gabriel Smarandache, managerul Spitalului Marie Curie citat de Mediafax.

El a mai spus că în spital toată lumea îşi face datoria, iar acest lucru poate fi probat prin miile de vieţi salvate şi eforturile făcute pentru rezolvarea fiecărui caz.

Articolul a avut reacţii şi la nivelul membrilor comisiei de etică a Spitalului de copii Marie Curie, comisie care va discuta situaţia "stânjenitoare în care au fost puşi medicii".

"Medicii nu sunt atraşi de o astfel de responsabilitate, cum ar fi Clinica de chirurgie cardiovasculară, din cauza salariilor pe care le avem. Comisia de etică a spitalului va discuta situaţia stânjenitoare în care au fost puşi medicii prin decalariile doctorului Cîrstoveanu. Prin declaraţiile lui, aruncă o mizerie asupra tuturor. Este abject, umilitor pentru lumea medicală", a spus doctorul Radu Tăbăcaru, membru al comisiei de etică a Spitalului "Marie Curie", citat de Mediafax.

El a mai spus că problema şpăgii nu a primat când a fost vorba de viaţă şi de moarte. "Au fost folosiţi termeni emoţionali abjecţi pentru a scoate la iveală racila sistemului. Familiile copiilor duşi în străinătate de medicul Cîrstoveanu plătesc bani grei pentru tratmentul în străinătate dacă nu au formularul E112. De asemenea, medicul nu plăteşte din buzunar deplasările. Problema şpăgii nu a primat când a fost vorba de viaţă şi de moarte", a mai spus Radu Tăbăcaru.

Colegiul Medicilor solicită un drept la replică

Articolul a generat reacţii şi din partea Colegiului Medicilor care susţine că va solicita publicaţiei să probeze afirmaţia potrivit căreia că "bebeluşii sunt lăsaţi să moară dacă medicii nu iau şpagă", iar în caz contrat cotidianul britanic va fi acţionat în instanţă.

"Lipsa personalului medical trebuia să fie luată în seamă atunci când s-a construit această secţie. În prezent, pe specialităţile respective, nu există personal indiferent câte posturi ar fi scoase la concurs. Din păcate, este încă o confirmare a semnalelor de alarmă pe care le-am tras în ultimii ani. Spitalele au ajuns să fie muzee, în care nu mai are cine să lucreze. Degeaba construim secţii moderne, cu aparatură de ultimă generaţie, dacă nu avem pe cine angaja în ele", a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Ministerul Sănătăţii a alocat 1,6 mil. euro pentru achiziţia aparaturii din clinica de chirurgie cardiovasculară pentru copii. În octombrie 2011, instituţia a deblocat 22 de posturi de medici şi asistente (la nivel naţional angajările în sistemul bugetar sunt blocate), însă a fost angajat un chirurg cardiovascular şi zece asistente, care lucrează în diverse secţii. Clinica de chirurgie cardiovasculară rămâne închisă întrucât nu are personal, potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii, citaţi de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO