Eveniment

Şpăgi în Portul Midia: Vameşul primea mită să elibereze mai repede documente de export animale vii

Şpăgi în Portul Midia: Vameşul primea mită să...

Autor: Andrei Leonte, Mediafax

11.02.2020, 18:08 260

Un vameş a fost trimis în judecată de DNA, acuzat că a luat de două ori mită pentru a uşura şi grăbi transportul de animale vii în Portul Midia. Doi oameni de afaceri sirieni au recunoscut că au dat mită şi au fost condamnaţi în iulie 2019 la câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.  

Andrei Bodean, procurorul şef al DNA Constanţa, a declarat, marţi, presei că funcţionarul vamal este trimis în judecată acuzat că a luat de două ori mită.

„Colegii mei au dispus trimiterea în judecată a unui funcţionar vamal care îşi desfăşoară activitatea în Portul Midia, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, în legătură cu operaţiuni de export de animale vii. Cei doi mituitori, doi cetăţeni sirieni cred, au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, şi în prezent sunt condamnaţi definitiv pentru luare de mită. Nu comentez mai mult pentru că dosarul este în fază de judecată”, a declarat Andrei Bodean, şeful DNA Constanţa.

Procurorii au reţinut în rechizitoriul trimis în judecată că vameşul Radu Ioan Hristovici a primit în două rânduri sume de bani (3.000 de lei şi 2.500 de lei) de la doi oameni de afaceri sirieni pentru a le elibera mai repede actele necesare exportului de animale vii prin Portul Midia.

„În raport cu momentul săvârşirii celor două fapte penale, reţin că inculpatul Hristovici Radu Ioan a primit sume de bani cu titlul de mită aflându-se în timpul programului de lucru şi în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea formalităţilor vamale aferente exporturile de animale vii”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Procurorii au dezvăluit şi negocierile dintre oamenii de afaceri care oferă mita şi funcţionarul care o primeşte în sediul punctului vamal.

„Se poate observa că inculpatul Nasreddin Aswad îl întreabă pe incupatul Hristovici cât trebuie să-i dea, acesta răspunzând 35. Nasreddin Aswad afirmă că nu are decât 20 de milioane (2.000 lei – n.n.), moment în care numără o sumă de bani. După o scurtă negociere (vameşul nu acceptă 25 ci pretinde 30), cetăţeanul sirian acceptă să-i remită suma totală de 3.000 lei pe care funcţionarul vamal o ia, o numără apoi îi mulţumeşte în limba engleză”, se mai arată în rechizitoriu.

Cei doi cetăţeni sirieni care au oferit mita, Nasreddin Aswad şi Naim Jabanou, au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi au fost condamnaţi în anul 2019 la câte un un an şi şase luni cu suspendare.

Dosarul în care funcţionarul vamal este acuzat de procurorii DNA de luare de mită are următorul termen miercuri, 12 februarie, la Tribunalul Constanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO