Eveniment

Sorin Oprescu, la "După 20 de ani", despre riscul unui cutremur mare: "Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi". Principalele declaraţii ale primarului Capitalei

Sorin Oprescu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Autor: Irina Tacu, Valentin Anghel, Otilia Ciocan

20.10.2013, 12:23 421

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat duminică, în emisiunea "După 20 de ani",că îi este teamă, în cazul unui seism de magnitudine mare, pentru "oamenii care stau în clădirile vechi" şi care "refuză cu obstinaţie" să fie făcute lucrări de consolidare. Sorin Oprescu este invitatul ediţiei de duminică a emisiunii "După 20 de ani", difuzată la Pro TV şi de gândul.info.

Edilul a subliniat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, nu are dreptul să oblige bucureştenii să accepte consolidarea locuinţelor pe care le deţin şi să se mute temporar din acestea, însă face demersuri la Guvern pentru modificarea legii.

"Stau pe capul Guvernului", a afirmat Oprescu.

Primarul general a precizat, în acelaşi context, că în Capitală au fost consolidate, în ultimii ani, 30 de clădiri cu risc seismic, care are au între 160 şi 180 de apartamente, iar alte 15 sunt "în lucru".

Întrebat care este situaţia clădirilor din Centrul Vechi, Sorin Oprescu a spus că în această zonă sunt 186 de imobile, dintre care "trei sferturi" au fost retrocedate.

Potrivit edilului şef al Capitalei, 24 dintre clădirile din Centrul Vechi au fost consolidate "pe banii proprietarilor".

În privinţa celorlalte câteva zeci cu risc seismic, Oprescu a subliniat că nu are "niciun instrument" pentru a acţiona în conformitate cu legea.

"Problema este că proprietarii de la parter îşi fac afacerile", a explicat primarul, cu referire la motivul pentru care nu pot fi făcute alte consolidări în zonă, la clădiri cu restaurante, cafenele şi magazine la parter.

În aceeaşi emisiune, Sorin Oprescu a fost întrebat unde locuieşte şi dacă respectiva ar putea avea probleme în caz de cutremur. Edilul a precizat că stă pe strada Popa Savu, aflată în sectorul 1, în zona Charles de Gaulle, şi că, din câte a aflat de la un vecin, locuinţa este sigură.

Principalele declaraţii ale primarului:

Despre referendumul privind exploatarea gazelor de şist din Pungeşti:

Referendumul este cea mai democratică formă de a consulta cetăţenii. Cred că ar rezolva problemele.

Despre protestele faţă de proiectul de la Roşia Montană:

Opt ani aceşti oameni n-au auzit decât promisiuni, decât vorbe. Era de aştepat să iasă.

Cred că nici n-ar fi fost reacţia asta dacă n-ar fi fost starea asta de care vorbeam şi cred eu că lucrurile rămâneau în casă, în sensul de liniştit, dacă guvernatorul ar fi ieşit în stradă să spună că noi vom cumpăra tot ce trebuie ca să exploatăm aurul de la Roşia Montană.

Despre exploatarea cu cianură: N-am expertiza tehnică să vă spun dacă exploatarea cu cianură este potrivită, iar chestiile cu imaginile luate din altă parte pot să fie reale.

Citiţi aici ce a mai spus primarul Capitalei în emisiunea "După 20 de ani"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO