Eveniment

Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei: Procentul celor care au obţinut mai mult de nota 7 la examenul de titularizare a crescut la 46% după contestaţii

Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei: Procentul celor...

Autor: Ramona Cornea

04.08.2021, 00:05 157

Procentul celor care au obţinut mai mult de nota 7 la examenul de titularizare a crescut la 46% după contestaţii, spune Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei. Înainte de publicarea rezultatelor contestaţiilor, rata notelor peste 7 obţinute de candidaţii care au susţinut proba scrisă era de 44,47%.

„Procentul de promovare al celor care au obţinut mai mult de nota 7 a crescut la 46%, unul asemănător cu cel înregistrat în anul 2019 şi mult sub cel din 2020. Doar puţin peste 11.000 de candidaţi au reuşit să obţină peste nota 7 necesară pentru titularizare. Este un puternic semnal de alarmă“, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Ministerul Educaţiei.

La examenul de titularizare de anul acesta s-au înscris 34.000 de candidaţi, dintre care 27.000 de candidaţi au reuşit să ajungă la proba scrisă. Au fost înregistrate 25.000 de lucrări scrise care s-au corectat, dintre care 6.045 au avut nota schimbată în urma contestaţiilor. „Este un procent de 97%, unul greu de explicat în condiţiile în care este nevoie de încredere în evaluare. Mai mult decât atât, avem un număr de 130 de contestaţii care s-au soldat cu diferenţe mai mari de 2 puncte, avem diferenţe de până la 5 puncte, diferenţe pe care le apreciez ca fiind inadmisibile.“

„Îmi exprim îngrijorarea cu privire la slaba pregătire  a candidaţilor care nu au obţinut nota 7 sau a celor 5.000 de candidaţi care nu au obţinut nici măcar nota 5. Nu vreau să mă refer la candidaţii care au fost eliminaţi din examen sau la cei care au obţinut nota 1. Este inadmisibil să îţi doreşti să fii cadru didactic şi să obţii nota 1 la examen“, spune Cîmpeanu.

Cele mai slabe rezultate obţinute la examenul de titularizare au fost cele ale proaspeţilor absolvenţi din învăţământul superior, iar faptul că studenţii au urmat cursurile în online poate fi un motiv, crede Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul educaţiei este de părere că lucrările din examenul de titularizare ar trebui să fie corectate digital astfel încât să nu mai fie situaţii în care notele de la contestaţii să difere atât de mult de cele din prima corectură.

„Este clar că trebuie să ne îndreptăm rapid către o evaluare digitalizată, care să elimine subiectivismul uman. Mă refer la numărul foarte mare de contestaţii care s-au soldat cu schimbarea notei. Dacă acest lucru este posibil pentru elevii care susţin evaluările de la clasele a doua, a patra, a şasea, Evaluarea Naţională, va trebui să fie posibil şi pentru cei care susţin evaluările profesorilor.“

Profesorii care iau note peste şapte la acest examen sunt titulari pe post, adică sunt angajaţi pe o perioadă nedeterminată la catedra pe care o aleg, iar cei care obţin o notă peste 5 vor fi angajaţi pe o perioadă determinată, adică vor fi suplinitori. Anul acesta, nu toţi cei care au obţinute note peste 7 la examenul de titularizare vor prinde un post de titular.

„Este adevărat că nu toţi cei care au obţinut peste nota şapte vor putea să obţină un post de titular, dar la rectificarea bugetară am solicitat o creştere de buget bazată pe creşterea numărului de posturi. Creşterea numărului de posturi are la bază micşorarea numărului de elevi în clasă şi are la bază construcţia de noi grădiniţe, spre exemplu. Odată cu creşterea numărului de posturi în sistem va creşte şi şansa de titularizare a acelor cadre didactice care au obţinut rezultate bune“, a concluzionat Sorin Cîmpeanu.

Conform datelor de la Ministerul Educaţiei, la nivel naţional sunt disponibile 4.814 catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, dintre  3.500 în mediul urban şi 1.314 în mediul rural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO