Eveniment

Sondaj: Circa 50% din şoferii europeni consideră viteza ca principal risc asociat condusului iarna

Sondaj: Circa 50% din şoferii europeni consideră viteza...

Autor: Mihai Gongoroi

06.02.2020, 13:28 57

Aproximativ jumătate dintre şoferii europeni consideră că principalul risc asociat condusului pe timp de iarnă este viteza, arată un sondaj realizat la comanda Nokian Tyres, remis, joi, MEDIAFAX.

În plus, majoritatea şoferilor consideră că drumurile alunecoase şi acoperite cu zăpadă sunt periculoase. La întrebarea legată de cea mai potrivită metodă de a creşte siguranţa pe timp de iarnă, cel mai frecvent răspuns a fost dotarea maşinilor cu anvelope special concepute pentru iarnă.

Conform sondajului, în Germania, Franţa, Italia, Polonia şi Cehia, cel mai mare risc pe şosele în timpul iernii este legat mai mult de viteză decât de condiţiile de drum precare, vremea rea, vizibilitatea slabă cauzată de condiţiile atmosferice sau de faptul că iarna se întunecă mult mai devreme decât în restul anului.

Pericolul legat de viteza excesivă a fost subliniat în special de polonezi şi germani (57%, respectiv 56% dintre respondenţi), tot aceasta fiind şi principalul factor de risc pe timp de iarnă şi pentru cehi (52%) şi italieni (43%). Doar şoferii francezi au subliniat că drumurile alunecoase şi acoperite de zăpadă sunt cel mai mare factor de risc pentru ei (45%), în timp ce doar 32% dintre respondenţii francezi au afirmat că viteza este cea mai periculoasă.

În alte ţări, drumurile îngheţate au fost menţionate ca a doua cea mai importantă ameninţare, cu excepţia Germaniei. În general, cel de-al treilea factor de risc identificat de şoferii europeni a fost lipsa unei distanţe suficiente faţă de vehiculul din faţă. Este de remarcat faptul că această problemă a fost subliniată în special de germani (aproximativ 50%, comparativ cu 25% - 33% în alte ţări).

În medie, doar 29% dintre respondenţi au indicat utilizarea anvelopelor uzate ca fiind un pericol pe drum, ceea ce a dus la o poziţie scăzută, a opta, în rândul factorilor de risc. În acelaşi timp, când au fost întrebaţi despre posibilităţile de îmbunătăţire a siguranţei pe timp de iarnă, şoferii au indicat cel mai adesea utilizarea anvelopelor de iarnă specializate (aproape două treimi, cu aproape 80% în Italia).

De remarcat este faptul că puţini şoferi consideră necesară folosirea lanţurilor de zăpadă pe drumurile de iarnă. Doar 14% dintre şoferii europeni au enumerat lanţurile de zăpadă printre factorii care îmbunătăţesc siguranţa. Este posibil ca acest lucru să fie datorat faptului că ele sunt necesare mai ales pentru şoselele în pantă, foarte abrupte, din zonele de munte. Astfel se explică în mare măsură de ce acest echipament este important pentru aproape un sfert dintre francezi şi pentru un procent mult mai mic dintre respondenţii italieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO