Eveniment

Sondaj BestJobs: 60% din angajaţii români speră ca 2022 să fie un an mai bun la job

Sondaj BestJobs: 60% din angajaţii români speră ca...

Autor: Dorin Oancea

17.12.2021, 11:36 82

Majoritatea angajaţilor români privesc cu optimism spre 2022, după un an în care doar aproximativ un sfert spun că le-a mers bine, în timp ce 69% consideră că a fost mai greu decât primul an pandemic, din punct de vedere al provocărilor personale şi profesionale, conform unui sondaj BestJobs.

Astfel, 61% dintre angajaţii români speră ca 2022 să fie un an mai bun pe plan profesional, întrucât iau în calcul schimbarea locului de muncă pentru un salariu mai mare sau se aşteaptă la o promovare sau o mărire salarială de la actualul job, arată sondajul realizat pe platforma de recrutare BestJobs. Doar 14% cred că anul care vine va fi mai rău, iar un sfert îl privesc cu incertitudine.

Al doilea an pandemic a fost, pentru mulţi, mai greu decât 2020 atât pe plan profesional, cât şi personal, cu multe provocări şi incertitudini care au accentuat oboseala acumulată şi anxietatea privind viitorul. Doar 26% dintre angajaţii români consideră că 2021 a fost în ansamblu un an mai bun. Îmbunătăţirile s-au văzut însă mai degrabă pe plan personal (25%), în timp ce la job a fost mai bine pentru numai 17% şi doar 15% spun că le-a mers mai bine anul acesta pe ambele planuri comparativ cu 2020.

Pentru 27%, cea mai importantă realizare profesională în acest an a fost că au învăţat abilităţi noi şi s-au dezvoltat ca profesionişti, ceea ce le oferă mai multă încredere că vor putea continua să evolueze în carieră şi vor avea oportunităţi mai bune de job în anii următori. Alţi 16% consideră că, în contextul dificil şi incert, realizarea principală este că au reuşit să-şi păstreze jobul şi să aibă o situaţie profesională stabilă. Doar 12% spun că au reuşit în 2021 să-şi găsească un job mai bun, în timp ce, la jobul actual, 9% au primit o mărire de salariu şi numai aproape 6% au fost promovaţi pe o poziţie mai bună, mai arată sondajul BestJobs.

În acest context, cele mai importante lecţii din 2021 pe care angajaţii români vor să se concentreze în noul an sunt că trebuie să investească mai mult în dezvoltarea lor pentru a-şi îmbunătăţi situaţia la job şi acasă (22%) şi că e nevoie să aibă mai multă grijă de sănătatea lor fizică (20%), dar şi emoţională (15%). În acelaşi timp, 16% simt nevoia de o organizare mai bună a vieţii profesionale, aşa încât să îşi separe mai bine viaţa de acasă de cea de la job şi să câştige mai mult timp liber, iar 11% vor să se dedice mai mult relaţiilor cu familia şi cu cei apropiaţi.

La job, priorităţile angajaţilor pentru 2022 sunt să evolueze în poziţia actuală, unde speră să fie promovaţi sau să primească o mărire salarială (42%), sau să-şi găsească un job mai bun, care să le pună mai bine în valoare experienţa şi abilităţile şi să le ofere mai multă satisfacţie (33%). Pentru cei mai mulţi dintre cei care se gândesc la o schimbare de job, lucrul într-o companie mai mică sau într-un start-up ar putea fi o opţiune care să le ofere mai multă flexibilitate şi mai mult timp liber în 2022.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 20 noiembrie – 10 decembrie, pe un eşantion de 1.041 de utilizatori de internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO