Eveniment

Ce soluţii sunt pentru degrevarea secţiilor de urgenţă ale spitalelor? Expert în politici de sănătate: Înfiinţaţi centre de permanenţă. Peste 20% dintre pacienţii care ajung în secţiile de urgenţă au probleme care pot fi rezolvate la medicul de familie, spun managerii de spitale

Centrul de Permanenţă Brâncuşi, din sectorul 6, are şapte medici în total, fiind înfiinţat în 2009

Centrul de Permanenţă Brâncuşi, din sectorul 6, are şapte medici în total, fiind înfiinţat în 2009

Autor: Georgiana Mihalache

18.02.2020, 00:06 352
  • În Bucureşti, oraş de 2 milioane de locuitori, funcţionează doar două centre de permanenţă, dar pacienţii nu ştiu de existenţa acestora.

Centrele de permanenţă în care să lucreze medicii de familie prin rotaţie, după programul de la cabinet, ar ridica presiunea din secţiile de urgenţă, acolo unde ajung pacienţi cu probleme minore, susţine Sorin Paveliu, specialist în politici publice de sănătate.

„Sunt mai multe soluţii pentru a rezolva problema aglomerării secţiilor de urgenţă. Prima ar fi înfiinţarea de centre multifuncţionale de urgenţă care să fie deservite de medicii de familie, ca în mediul rural, cum sunt centrele de permanenţă”, a spus Sorin Paveliu.

În Bucureşti sunt doar două centre de permanenţă, potrivit site-ului Casei Naţionale de Asigurări, de unde vin şi banii pentru decontare. Unul dintre acestea, Centrul de Permanenţă Brâncuşi, este în sectorul 6 şi are şapte medici, iar al doilea centru este Anima, în sectorul 2, şi funcţionează cu şase medici.

„În cadrul centrului de permanenţă se asigură asistenţa medicală continuă de la ora 15 la ora 8 (a doua zi – n.red.), iar consultul este gratuit pentru toţi pacienţii“, potrivit site-ului Centrului de Permanenţă Brâncuşi. În weekend şi de sărbătorile legale, centrul funcţionează permanent. Mai mult, în centru se află şi un laborator medical unde se pot face analize de urgenţă prin teste rapide, cum ar fi de exemplu testele pentru a diagnostica gripa la copii. În Bucureşti situaţia este critică în ceea ce priveşte centrele de permanenţă, care funcţionează însă în mediul rural, acolo unde pacienţii nu au un spital la care să meargă.

În Vaslui, de exemplu, erau în 2018, cel mai recent an pentru care există date publice, 10 centre de permanenţă.

„Nu sunt suficienţi bani pentru centrele de permanenţă, ar trebui reluate discuţiile privind contractul-cadru, mai ales după apariţia ordonanţei de urgenţă (privind liberalizarea programelor naţionale – n.red.)“, a mai spus Sorin Paveliu.

Medicina de familie, care numără 12.000 de specialişti, urmează să semneze la 31 martie 2020 contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În jur de 20-25% dintre cazurile de la urgenţă ar putea fi rezolvate de medicul de familie la cabinet. Cele mai frecvente probleme sunt cele febrile, urmate de patologiile respiratorii, ORL. Din lipsa centrelor de permanenţă au de câştigat clinicile private, unde o consultaţie costă între 170 şi 200 de lei şi la care ajung pacienţii din lipsa unui medic la care să apeleze după terminarea programului medicului de familie.

Centrele de permanenţă trebuie să aibă minimum cinci medici de familie şi cinci asistente care să facă gărzi, iar Direcţia de Sănătate Publică din cadrul fiecărui judeţ dă avizul pentru înfiinţarea unui centru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO