Eveniment

Soferii cu masini fara RCA vor fi amendati ca si pana acum: doar daca vor fi prinsi in trafic

18.01.2006, 21:04 204

Soferii care nu cumpara asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) pentru masinile lor vor putea sta linistiti daca nu ies cu masina din parcare: masina nu va fi radiata si nu vor primi nici macar o amenda.

De la 1 februarie anul acesta va intra in functiune baza de date a politelor de raspundere civila auto, care, prin comparatie cu baza de date a tuturor masinilor inmatriculate din Romania, va furniza Ministerului Administratiei si Internelor lista masinilor fara RCA.

Cu toate acestea, detinatorii de masini fara RCA vor fi amendati doar daca vor iesi cu masina pe strada si vor fi prinsi la un eventual control, prevede Ordonanta de urgenta 189/2005 din 21 decembrie 2005.

Ca urmare, mecanismul de descoperire a masinilor fara RCA se va baza tot pe verificarea din trafic, numai ca amenda este de 30 de ori mai mare, adica 3.000 lei noi (30 milioane de lei vechi).

Ordonanta a fost data pe ultima suta de metri a anului trecut de catre Guvern, dupa ce Comisia Europeana a atras atentia ca numarul mare de masini fara RCA - estimat acum la circa 25% din totalul vehiculelor inmatriculate care circula - ar putea fi o piedica pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

"In forma initiala, era prevazuta radierea din start a autoturismelor fara RCA, dar am decis ca deocamdata este suficienta o instiintare a proprietarului. Motivul este ca nu stim cate erori pot fi in baza de date, astfel ca ne-am fi putut trezi cu procese de la cei carora masina le-ar fi fost radiata chiar daca ei aveau asigurare", a spus Nicolae Crisna, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Nicolae Crisan afirma ca in Belgia, de exemplu, este un coeficient de eroare de 10%. In acest moment, cele 15 companii de asigurari care vand RCA trimit datele despre politele vandute in baza de date.

In scriptele Ministerului Administratiei si Internelor se afla in acest moment 4,3 milioane de autovehicule inmatriculate, din care circa un sfert sunt estimate ca nu detin polite RCA.

"Ordonanta este un mare pas inainte, pentru ca ne va ajuta la descoperirea masinilor fara RCA, chiar daca in actuala formula nu sunt prevazute sanctiuni directe pentru cei caru nu au cumparat polita. Sistemul ne va folosi pentru simplificarea inmatricularii in momentul cand va aparea noul Cod al circulatiei. De asemenea, supravegherea video a traficului se raspandeste tot mai mult - avem in acest moment pe DNA si de asemenea avem echipaje mobile ale Politiei Rutiere echipate video - astfel incat se poate face o selectare automata a masinilor din trafic care nu detin polite RCA", a explicat Florin Radulescu, din cadrul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din Ministerul Administratiei si Internelor.

Baza de date va fi de asemenea folosita la sistemul bonus-malus, care a fost deja introdus de compania de asigurari Unita. Astfel, cei care au accidente in ultimii ani platesc mai mult pentru RCA, fata de cei care nu au accidente. Florin Radulescu afirma insa cea mai importanta prevedere a noii legislatii a asigurarilor de raspundere civila auto este posibilitatea de adresare directa catre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii de catre persoanele fizice sau juridice care sufera daune in urma unor accidente facute de catre soferi fara RCA sau necunoscuti.

"Este pacat ca aceasta prevedere nu este cunoscuta. Toata lumea ar trebui sa stie ca se poate adresa direct la acest Fond", a spus Radulescu.

Acest Fond, constituit din primele platite de asiguratii RCA, are acum disponibilitati de circa un milion de euro dar va avea 10-12 milioane de euro pana la sfarsitul anului, a spus Albin Biro, membru al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO