Eveniment

Soarta guvernului Vioricăi Dăncilă, la mâna Parlamentului. Care sunt şansele ca moţiunea de cenzură a opoziţiei să treacă

Pentru a trece moţiunea şi a trimite guvernul acasă, opoziţia are nevoie de 233 de voturi. Până ieri, maximul ce-l putea strânge teoretic era de 213 voturi cu condiţia ca şi minorităţile să voteze împotriva guvernului

Pentru a trece moţiunea şi a trimite guvernul acasă, opoziţia are nevoie de 233 de voturi. Până ieri, maximul ce-l putea strânge teoretic era de 213 voturi cu condiţia ca şi minorităţile să voteze împotriva guvernului

Autor: Răzvan Botea

18.06.2019, 00:06 1172
Astăzi este ziua în care guvernul României condus de Viorica Dăncilă îşi va afla soarta în Parlament. În urma rezultatului alegerilor europarlamentare de la sfârşitul lunii trecute, unde opoziţia a câştigat, aceasta din urmă a depus săptămâna trecută o moţiune de cenzură împotriva guvernului actual PSD-ALDE, moţiune care urmează a fi votată astăzi.

Deşi opoziţia a câştigat alegerile europarlamentare, rezultatul votului la alegerile generale din 2016 nu dau multe şanse moţiunii de cenzură, pentru că PSD şi ALDE au împreună 241 de parlamentari din cei 465. Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 233 de vo­turi ale parlamentarilor, pe care opoziţia nu le avea până ieri. UDMR a anunţat că va vota moţiunea de cenzură, astfel în total ar fi 213 voturi, dacă sunt socotite şi cele de la minorităţi (17), dar care în mod tradiţional votează puterea. Opoziţia trebuie să-i convingă să voteze moţiunea pe cei 11 parlamentari neafiliaţi şi cel puţin încă 9 parlamentari de la PSD sau ALDE.

După cum au arătat lucrurile în ultimele zile, moţiunea de cenzură este una care nici opoziţia nu pare că vrea să o treacă, pentru că nu este pregătită de guvernare. În plus vacanţa parlamentară se apropie, iar o cădere a guvernului ar complica vara.

Parlamentului are un total 465 de deputaţi şi senatori. Grupurile Camerei Deputaţilor: PSD – 141 de membri, PNL - 68, USR - 27, UDMR - 21, Pro Europa - 21, ALDE - 19, PMP - 12, minorităţi - 17, neafiliaţi – 3.

Grupurile Senatului: PSD – 69 de membri, PNL - 25, USR - 13, ALDE - 12, UDMR - 9, neafiliaţi – 8. Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat săptămâna trecută că opoziţia nu deţine numărul de voturi necesare pentru trecerea moţiunii şi a făcut apel la parlamentarii PSD, ALDE şi ai celorlalte grupuri să susţină moţiunea, potrivit Mediafax. Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică guvernului la data depunerii. 

Opoziţia se află la a doua încercare de a dărâma prin moţiune de cenzură executivul condus de Viorica Dăncilă. În decembrie anul trecut, 163 de parlamentari au iniţiat o astfel de acţiune, însă la votul moţiunii s-au strâns doar 161 de voturi din cele 233 necesare demiterii guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO