Eveniment

Situaţie neclară pentru turiştii români care merg în vacanţă în Mexic. MAE: Unor cetăţeni români nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City şi Cancun

Situaţie neclară pentru turiştii români care merg în...

Autor: Cristina Roşca

02.02.2021, 13:29 1864

O serie de turişti români au fost opriţi la intrarea în Mexic pentru interogări sau chiar au fost întorşi în ţară de către autorităţile din această ţară. Mexic, o destinaţie caldă în sezonul rece, este în această perioadă marcată de pandemia de Covid-19 una dintre opţiunile turiştilor de pretutindeni, inclusiv cei din România care pot intra fără restricţii de tip teste PCR sau altele. De asemenea, este o ţară ce nu cere viză pentru turiştii români care stau mai puţin de 180 de zile.

Totuşi, la final de ianuarie 2021, au apărut informaţii conform cărora unor cetăţeni români nu le-a fost permisă intrarea în Mexic. Informaţiile sunt confirmate de reprezentanţii Ministerului de Afaceri Externe (MAE).

“MAE precizează că în perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City şi Cancun. În acest context, reprezentanţii ambasadei au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la situaţia cetăţenilor români şi motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican.”

Potrivit datelor preliminare comunicate de autorităţile mexicane cu competenţe în domeniul migraţiei, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetăţenilor români la interviul realizat la sosire (scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător), cât şi ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză, spun reprezentanţii MAE.

Mexic este o destinaţie în care ajung anual câteva mii de turişti români, conform estimărilor ZF. România nu este una dintre ţările de top pentru turismul mexican în funcţie de numărul de sosiri, nefăcându-şi loc în top 25 de state. Totuşi, agenţiile locale precum Eturia, Paralela 45, Karpaten sau Dertour, au pe site-urile proprii pachete către această ţară. Turiştilor care merg prin agenţii li se adaugă călătorii independenţi care aleg să îşi construiască vacanţele pe cont propriu.

Către Mexic nu există zbor direct din România (cum este cazul charterelor către Maldive, Zanzibar sau altele), astfel că se merge cu zboruri de linie, cu escală în Paris, Amsterdam sau alte ţări.

„Ştim că o serie de turişti au fost opriţi la graniţă în Mexic. E vorba atât de turişti individuali, cât şi de cei care au mers în grup. Nu ştim ce se întâmplă, însă este un abuz. Nu este prima dată când se întâmplă asta, e mai degrabă un episod periodic. Trebuie să ştim dacă autorităţile mexicane nu vor turişti români ca să nu mai trimitem”, spune Alin Burcea, vice-preşedintele ANAT.

Totodată, MAE subliniază că misiunile diplomatice nu au competenţe în a modifica deciziile autorităţilor din statele de reşedinţă.

„Cu toate acestea, Ambasada României la Ciudad de Mexico a semnalat situaţia ministerului afacerilor externe mexican, exprimându-şi nemulţumirea şi subliniind importanţa ca astfel de decizii să fie fundamentate solid şi implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetăţenilor români.”
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe este în dialog cu Ambasada Statelor Unite Mexicane la Bucureşti în vederea clarificării situaţiilor semnalate şi a identificării în cel mai scurt timp a unor soluţii cu privire la accesul turiştilor români în Mexic.

În context, MAE precizează că autorităţile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO