Eveniment

Situaţia şcolilor la zi, înainte de inchiderea totală de luni. Elevii din mai mult de 4.400 de şcoli învăţă deja exclusiv online

Situaţia şcolilor la zi, înainte de inchiderea totală...

Autor: Ramona Cornea

06.11.2020, 12:10 140

La începutul anului şcolar 2020 – 2021 erau doar 263 de şcoli în scenariul roşu, ceea ce înseamnă că mai mult de 4.200 de şcoli s-au închis în nici două luni de cursuri.

Elevii din 4.478 de şcoli învăţă exclusiv online, în scenariul roşu, cei din 5.022 de unităţi de învăţământ figurează în scenariul galben, iar cei din 8.156 se duc fizic la şcoală, în scenariul verde, conform datelor oferite de Ministerul Educaţiei.

La începutul anului şcolar 2020 – 2021 erau 263 de şcoli în scenariul roşu, ceea ce înseamnă că mai mult de 4.200 de şcoli s-au închis în nici două luni de cursuri.

”Menţionăm că dintre cele 4.478 de şcoli aflate în această situaţie, 368 sunt în Scenariul 3 ca urmare a cazurilor de COVID-19 înregistrate, în timp ce 4.110 unităţi de învăţământ apar din cauza ratei de incidenţă a cazurilor din localităţile în care acestea funcţionează ori a infrastructurii şcolare supuse unor lucrări de reabilitare”, transmite Ministerul Educaţiei.

Scenariul verde implică parti­ciparea zilnică (faţă în faţă) a tu­turor preşcolarilor şi elevilor în uni­tăţile de învăţământ, cu res­pectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară, sce­nariul galben presupune parti­ciparea zilnică (faţă în faţă) a tu­turor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, res­pectiv revenirea parţială (prin ro­taţie de una sau două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, iar în scenariul roşu toţi elevii participă doar la cursurile din mediul online.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcţionare este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Monica Anisie declara, luni, că erau circa 1 milion de elevi care învăţau exclusiv online.  Aproape 3 milioane de şcolari şi preşcolari au început cursurile noului an şcolar pe 14  septembrie, conform datelor de la INS, ceea ce înseamnă că circa o treime dintre elevii din şcolile din România fac acum cursurile exclusiv online.

Guvernul a decis ca toate şcolile să treacă de luni în „regimul online” fapt criticat de elevi şi de profesori, deopotrivă. Mai ales în mediul rural, mii de copii nu au, pur şi simplu, acces la învăţământul online, ceea ce pentru ei ca însemna o perturbare gravă a procesului de învăţare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomendat ţărilor din UE să limiteze mişcarea populaţiei (o carantină parţială), dar să lase şcolile deschise. În Marea Britenie, Franţa sau Spania, sunt reintroduse măsuri severe de limitare a deplasărilor, dar şcolile rămân deschise.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO