Eveniment

Sir John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka sunt laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe 2012

Autor: Alina Dan - Mediafax

15.10.2012, 12:05 182

Cercetătorii John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi, săptămâna trecută, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2012, informează AFP.

John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2012 pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.

"Descoperirile lor au fost revoluţionare pentru înţelegerea modului în care se dezvoltă celulele şi organismele", au spus reprezentanţii comitetului Nobel.

Sir John Bertrand Gurdon s-a născut pe 2 octombrie 1933 şi este un biolog britanic renumit pentru descoperirile sale remarcabile în domeniul transplantului nuclear şi al clonării.

Gurdon şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în laboratoarele universităţii Cambridge, la început în Laboratorul de Biologie Moleculară (1971 - 1983), apoi la Departamentul de Zoologie (din 1983 şi până în prezent).

Din 1989, el este membru fondator al Institutului Wellcome/CRC pentru Biologie Celulară şi Cancer din cadrul Universităţii Cambridge, fiind preşedinte al acestuia până în 2001. De asemenea, în perioada 1991 - 1995, John B. Gurdon a fost membru al Consiliului de Bioetică Nuffield, iar între 1995 şi 2002, el a fost director al Magdalene College din Cambridge.

În 1958, John B. Gurdon a clonat cu succes o broască folosind un nucleu intact extras din celulele somatice ale unei broaşte râioase. Aceasta a reprezentat un pas important în dezvoltarea unor experimente din 1952, realizate de savanţii Briggs şi King, care viza transplantul nucleului de la blastocist (aflat în a doua fază de dezvoltare embrionară).

Experimentele lui Gurdon au captat atenţia comunităţii ştiinţifice, iar instrumentele inventate de acesta pentru transferul nuclear sunt folosite şi azi.

Printre marile realizări ştiinţifice în domeniul medicinei care îi sunt atribuite lui Gurdon se află folosirea ouălelor şi ovocitelor de Xenopus (broasca de apă cu gheare) pentru a interpreta mesajele deţinute de ARN. Tehnica a fost folosită pe scară largă pentru a identifica proteinele codificate şi pentru a le studia funcţionalitatea.

Cercetările recente ale lui John B. Gurdon s-au concentrat asupra analizei semnalului factorilor intercelulari implicaţi în diferenţierea celulară, dar şi pe elucidarea mecanismelor implicate în reprogramarea nucleului în cadrul experimentelor de transplant.

Shinya Yamanaka s-a năcut pe 2 septembrie 1962, în Higashiōsaka, Japonia, şi este medic şi cercetător în domeniul celulelor suşă adulte. El a fost recompensat, recent, cu premiul Wolf pentru medicină, fiind, de asemenea, inclus printre primii 15 oameni de ştiinţă asiatici, de revista Asian Scientist, pe 15 mai 2011.

În perioada 1987 - 1989, Yamanaka a fost rezident în chirurgie ortopedică la Spitalul Naţional din Osaka. Între 1993 - 1995, el a fost colaborator cu studii postdoctorale la Institutul pentru Boli Cardiovasculare Gladstone, afiliat Universităţii California. În 2006, el şi echipa sa de colegi cercetători au pus bazele studiului celulelor suşă pluripotente induse - recoltate de la şoareci adulţi -, iar în 2007 el a putut genera celule suşă pluripiotente din celule adulte fibroblaste.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a revenit cercetătorilor Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) şi Ralph Steinman (Canada), care au revoluţionat felul în care este înţeleasă funcţionarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activării acestuia", potrivit motivaţiei comitetului Nobel.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO