Eveniment

Sindicalişti: ANP dezinformează. Circa 1.600 de deţinuţi, eliberaţi, în realitate, în ultima lună

Sindicalişti: ANP dezinformează. Circa 1.600 de...

Autor: Otilia Ciocan Serescu, Mediafax

21.11.2017, 12:06 102

„Astăzi (marţi - n.red.), ANP a informat că în perioada 19.10 – 19.11.2017 au fost puşi în libertate, la termen, un numar de 701 deţinuţi ca urmare a aplicării legii recursului compensatoriu. Acelaşi gen de dezinformare prin omisiune pe care a comis-o recent ministrul Juistiţiei în Parlament, în încercarea de a induce în eroare opinia public”, potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

În realitate, arată sursa citată, în această perioadă, au fost eliberaţi 1.588 de deţinuţi, din care 887 liberaţi condiţionat în urma aplicării beneficiului prevăzut de Legea recursului compensatoriu.

„În această perioadă numărul deţinutillor din penitenciare a scăzut de la 25.798 (la 19 octombrie) la 24.210 (la 21 noiembrie). Aritmetica nu poate fi înfrântă nici măcar de către ministrul Justiţiei în asociere cu şeful penitenciarelor. În aceste condiţii, estimăm că în 60 de zile de la aplicarea acestei legi vor beneficia peste 3.000 de deţinuţi de această graţiere mascată, urmând că în primele 12 luni să fie aproximativ 8.000 de beneficiari, indiferent de natură şi gravitatea infracţiunii”, afirmă reprezentanţii sindicatului.

ANP a anunţat, marţi dimineaţa, că peste 700 de deţinuţi au fost eliberaţi din peniteciare pentru condiţiile improprii, în ultima lună, de la intrarea în vigoare a „recursului compensatoriu”.

„În vederea informării corecte a opiniei publice, referitor la situaţia numerică actualizată a persoanelor condamnate care au fost puse în libertate ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, transmitem: în perioada 19 octombrie – 19 noiembrie, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, la termen, 701 persoane”, afirmă sursa citată.

În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Alţi 3.349 de deţinuţi au obţinut dreptul de a solicita eliberare condiţionată.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, recent, că, în penitenciarele din Românie, sunt 25.093 de deţinuţi.

Potrivit Legii recursului compensatoriu, la 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, deţinutul are beneficiul unui număr de şase zile care se consideră efectiv executate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO