Eveniment

Silaghi: Deficitul comercial se explica prin importul de tehnologie facut de investitorii straini

13.09.2007, 18:45 24

Deficitul comercial al Romaniei se explica si prin faptul ca investitiile straine in Romania au necesitat si un import de tehnologie, dar acesta va fi redus odata cu inceperea exporturilor pe care tot o parte din acesti investitori le vor face, a declarat ieri Ovidiu Silaghi, ministrul pentru comert, IMM, turism si profesii liberale.
"Anul trecut, Romania a beneficiat de investitii directe de 9,1 miliarde de euro. Aceste investitii necesita import de tehnologie, care a contribuit la acest deficit comercial", a declarat Silaghi.
El spune ca odata cu inceperea productiei unor mari investitori nou intrati pe piata, precum Ford, Nokia sau Emerson, deficitul comercial se va diminua.
"Aceste companii vor produce aici si vor exporta marfa cu valoare adaugata. Ford, de exemplu, va exporta 80 - 90% din totalul productiei", a precizat Silaghi.
Deficitul comercial a crescut, in primele sapte luni, cu 62,9%, la 11,5 miliarde de euro, in conditiile mentinerii unui ritm de crestere a importurilor de peste doua ori mai rapid decat a exporturilor.
Exporturile FOB in primele sapte luni au fost de 55,4 miliarde de lei (16,74 miliarde de euro), iar importurile CIF de 93,54 miliarde de lei (28,27 miliarde de euro).
Comparativ cu perioada corespunzatoare din 2006, exporturile au crescut cu 5% in lei (12,4% in euro), iar importurile au urcat cu 19,7% in lei (28,6% in euro).
Deficitul comercial reprezinta, in cazul Romaniei, principalul determinant pentru cresterea deficitului de cont curent. Analistii au revizuit in crestere, in ultimele luni, estimarile privind deficitul de cont curent.
Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), deficitul de cont curent va ajunge la 13,35 miliarde de euro, echivalentul a 11,5% din PIB.

1 mld. euro in transport maritim
Autoritatea Portuara din Dubai, care opereaza doua terminale maritime in Constanta, intentioneaza sa investeasca circa 1 mld. euro in urmatorii cinci ani in Romania, in infrastructura de transport maritim, a declarat ieri ministrul comertului, Ovidiu Silaghi. "Ei vor sa investeasca un miliard de euro in logistica, in Romania, in urmatorii cinci ani". El a adaugat ca, daca in urma cu doi ani, prin Romania trecea doar 1% din marfa care intra in Europa pe cale maritima, anul trecut procentul a crescut la 2%. "Potentialul nostru ar fi cam de 20% din totalul marfii care intra pe cale maritima in Europa. Pentru Europa de Est e mai usor sa transporti prin portul de la Constanta, decat prin cel de la Rotterdam". Investitiile vizeaza Constanta, Bucuresti, Cluj si Iasi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO