Eveniment

Sibiul ar putea aduce turismul pe plus

18.05.2007, 18:41 16

Programul Sibiu - Capitala Culturala Europeana din 2007 ar putea influenta pozitiv balanta de incasari din turism, in conditiile in care sectorul turistic a incheiat anul trecut cu un deficit de 1 mil. euro, spun autoritatile nationale din sectorul turistic.
"Sibiul va avea o contributie extrem de mare asupra rezultatelor din acest an. Exista un interes in crestere pentru acest oras, mai ales din partea turistilor straini, ceea ce face bine intregii tari", a declarat ieri Cristina Motorga, directorul general pentru promovare din cadrul Ministerului pentru IMM-uri, Comert si Turism.
Anul trecut, intrarile de valuta din turism au depasit in premiera 1 mld. euro, cifrandu-se in jurul valorii de 1,034 mld, in crestere cu 21% fata de 2005 cand incasarile au fost de doar 852 mil. euro. Cu toate acestea, sectorul turistic a incheiat anul 2006 cu un deficit de 1 mil. euro, in timp ce in anul precedent a inregistrat un excedent de circa 102 mil. euro.
"Anul trecut am avut o balanta negativa, dupa ce in 2005 am inregistrat pentru prima oara un excedent. Consider ca balanta negativa va fi greu de surmontat, insa nu imposibil", a spus Motoroga. Conform unor estimari ale fostei Autoritati Nationale de Turism, numarul turistilor straini care vor vizita Romania in acest an ar putea creste cu 15-20% fata de nivelul de 1,4-1,6 milioane persoane din 2006, principala destinatie fiind orasul Sibiu. De asemenea, jucatorii de pe piata estimeaza ca in acest an incasarile de valuta vor depasi cheltuielile pe care le vor face romanii in afara tarii cu circa 5%.
Turismul a contribuit in 2006 cu 4,8% la Produsul Intern Brut, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Mondial de Calatorii si Turism, valoare care ar putea ajunge la 6,9% in urmatorii 10 ani, conform aceleiasi surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO