Eveniment

Si ciobanii pierd din cauza razboiului

25.03.2003, 00:00 17

Ciobanii din Muntii Sebesului sustin ca pierd zeci de miliarde de lei din cauza razboiului din Irak, in conditiile in care principalii clienti pentru carne si lana erau comerciantii de origine araba.
"Anii trecuti am dus-o foarte bine. Veneau arabii, Primaria anunta ziua in care ajungeau, iar noi coboram cu turmele de pe munte si vindeam berbecutii in viu. Arabii plateau foarte bine - doi dolari kilogramul de carne - si era foarte avantajos. Acum, cu razboiul asta, ne-au anuntat ca nu vor mai veni dupa miei, berbecuti si lana. Va fi foarte greu sa-i vindem, asa ca o sa ramanem cu ei", a declarat Ion Barbu, cioban din satul Martinie.
Potrivit autoritatilor locale, dupa 1990 ciobanii din Muntii Sebesului au avut drept principala piata de desfacere a carnii si lanei comercianti din Turcia, Arabia Saudita, Siria si alte tari arabe.
"Din cei aproximativ 10.000 de miei fatati anual de oile celor din Sugag, judetul Alba, mai mult de jumatate sunt destinati comercializarii, iar restul sunt tinuti de prasila. Anii trecuti, arabii veneau la noi, iar noi ii anuntam pe ciobani. Atunci, oierii coborau cu mieii, negociau preturile, iar arabii incarcau berbecutii si plecau cu TIR-urile. Daca razboiul din Irak va continua, va fi o tragedie pentru majoritatea ciobanilor nostri", a declarat Vasile Gheorghiu, viceprimarul comunei Sugag. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO