Eveniment

Sfârşit de carieră pentru un finanţist care reuşise să pătrundă în cercurile financiare mondiale

Mihai Tănăsescu

Mihai Tănăsescu

26.06.2016, 15:49 2313
Mihai Tănăsescu, economistul-vedetă al PSD-ului din vremea de glorie a lui Adrian Năstase, pentru care nicio poziţie de top din stat - premier sau guvernator al BNR - nu părea de neimaginat, a ajuns la capătul carierei, la doar 60 de ani, într-o ipostază pe care puţini ar fi bănuit-o în urmă cu câţiva ani.

DIICOT i-a adus la cunoştinţă lui Tănăsescu la finele săptămânii acuzaţiile în dosarul Rompetrol II, el fiind suspectat de complicitate la delapidare, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. Alţi foşti miniştri acuzaţi în dosar sunt Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea. Cauza priveşte conversia datoriile bugetare restante ale Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30 septembrie 2003, de aproximativ 603 mil. dolari, în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor. Tănăsescu era ministru de finanţe atunci, iar procuorii îl suspectează de luare de mită.

Tănăsescu şi-a început cariera în administraţie în 1990, când a intrat în Ministerul Finanţelor, îndeplinind vreme de şapte ani diferite funcţii de conducere. În 1997 a plecat la Banca Mondială, de unde, în 2000, a fost readus în ţară de Adrian Năstase şi instalat, en-fanfare, ca ministru al finanţelor. Peste ani, zvonurile îl indicau ba şef al BNR, ba prim-ministru. Nu a ajuns nici una, nici alta, ci, după finalul mandatului de ministru, reprezentant al României la FMI. Scandalul Rompetrol II l-a găsit în poziţia de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, unde primea un salariu de 20.000 de euro lunar, funcţie din care a fost obligat să plece ca urmare a scandalului. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO