Eveniment

Setea de achiziţii în agricultură a crescut odată cu recoltele fermierilor

Setea de achiziţii în agricultură a crescut odată cu recoltele fermierilor

Unul dintre cele mai atractive segmente de piaţă pentru achiziţii a fost în ultima perioadă cel al cerealelor, o piaţă unde se învârt an de an peste 5 miliarde de euro

Autor: Gabriel Razi

01.08.2012, 00:04 1552

Apetitul investitorilor pe piaţa de preluări şi achiziţii din agricultură a crescut odată cu recoltele producătorilor români.

În 2011, anul-record în care agricultura a adus în economie 19 miliarde de euro, multinaţionalele s-au întrecut în achiziţii pe piaţa locală. Unul dintre cele mai atractive segmente de piaţă pentru achiziţii a fost în ultima perioadă cel al cerealelor, o piaţă unde se învârt an de an peste 5 miliarde de euro.

Aici a avut loc şi cea mai mare tranzacţie a anului, preluarea producătorului de îngrăşăminte Azomureş de către traderul elveţian de materii prime agricole Ameropa. Tranzacţia, evaluată la 100-150 de milioane, a fost şi una dintre cele mai spectaculoase mişcări făcute în România de un trader de materii prime agricole, companii care s-au concentrat până acum pe investiţiile în silozuri, în unităţi de producţie a nutreţurilor sau în fabricile de ulei vegetal.

Deşi nu s-au avântat în achiziţii de ordinul zecilor de milioane de euro, şi alţi traderi au fost activi pe piaţa de achiziţii.

Americanii de la Cargill au preluat acum mai bine de un an un siloz la Drobeta-Turnu Severin de la o companie a fraţilor Micula, proprietarii producătorului de sucuri European Drinks.

La începutul acestui an traderul american a vândut la rândul său alte două silozuri în Ţăndărei şi Brăila către grupul francez Soufflet, companie care produce malţ pentru bere în România.

Pe acelaşi ton, vara trecuă Alfred Toepfer, rival direct al Cargill, s-a extins pe piaţa agricolă din vestul ţării prin achiziţia unui siloz de 12.000 de tone pentru 2,8 milioane de euro.

Aproximativ 40 de milioane de euro au intrat în 2011 şi în conturile acţionarilor distribuitorului de produse pentru protecţia plantelor Alcedo după ce gigantul japonez Sumitomo a semnat actele pentru preluarea a 90% din companie.

Deşi în general mai tăcută din punctul de vedere al preluărilor şi achiziţiilor, şi zootehnia a fost prezentă pe hartă în ultima perioadă. În acest sector gigantul olandez din industria aditivilor furajeri DSM şi-a făcut in­trarea pe piaţa locală prin achiziţia pentru 10 mi­lioane de euro a unei unităţi de producţie la Ştefăneştii de Jos de la firma locală Fatrom Aditivi Furajeri.

După ce în trecut a cumpărat active în România, grupul spaniol Campofrio s-a hotărât recent să vândă. Producătorul de mezeluri a decis în urmă cu mai multe luni să renunţe la două ferme de porci pe care le deţinea în judeţul Constanţa. Unităţile au ajuns în proprietea danezilor de la DHC International.

Interesul investitorilor pentru achiziţii în România se arată în continuare ridicat. Recent, gigantul american Bunge a încheiat preluarea a 55% din acţiunile fabricilor de ulei şi biodiesel deţinute în România de producătorul portughez Prio Foods.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO