Eveniment

Serviciile financiare si sectorul real estate, vedetele majorarilor de capital din mai

Serviciile financiare si sectorul real estate, vedetele majorarilor de capital din mai

Click pentru imaginea intreaga

31.07.2007, 18:12 41

Majorarile de capital de peste un million de euro au ajuns in luna mai la 67,5 mil. euro, cu 65% mai mici decat in luna similara a anului trecut.
Din totalul majorarilor de capital de peste un milion de euro, mai mult de jumatate au fost realizate de banci sau companii de asigurari si de firme care activeaza in domeniul imobiliar.
Primele doua locuri in clasamentul celor mai mari majorari de capital operate in luna mai a acestui an revin domeniului financiar - bancar.
Astfel, cea mai mare majorare a fost realizata de Romexterra Bank, actionarul majoritar - MKB din Ungaria - aducand un aport de 8,7 milioane de euro la capitalul bancii.
Tot cu 8 milioane de euro a fost majorat si capitalul BRF Finance, divizia de credite de consum a BRD Soc-Gen.
In asigurari, cel mai mare aport strain la capital, respectiv 6,3 milioane de euro, a fost adus in mai la ING Fond de Pensii - compania de pensii private obligatorii a grupului olandez ING. Locul urmator este ocupat de Fiba Asigurari - companie de asigurari generale, parte a grupului financiar turc Fiba, autorizata recent de autoritatea de supraveghere a pietei - al carei capital a fost majorat cu 3,4 milioane de euro.
In ceea ce priveste segmentul real estate, trei companii cu actionari majoritari din Spania si Italia si-au majorat capitalul cu peste 7 mi. euro. Compania Eusma Rom Buildin, cu actionar majoritar din Spania, a primit un aport de capital strain de 3,4 mil. euro, Fonteroma Real Estate, cu actionar majoritar italian, si-a majorat capitalul cu 2,5 mil. euro, iar Gran Via Renta, Spania, a primit un plus de 1,3 mil. euro la capital.
De una dintre cele mai mari majorari de capital a beneficiat si compania Carpatcement Holding, divizia locala de ciment a grupului HeidelbergCement, actionarul majoritar aducand in companie 8,1 mil. euro.
Comparativ cu luna similara a anului trecut, investitiile straine de peste un milion de euro au fost in mai cu 65% mai mici in conditiile in care in 2006 au fost realizate patru majorari de capital de peste 10 mil. euro. Cea mai mare majorare din mai 2006 a fost realizata de Renaul Mecanique, care a primit un aport de 34,6 mil. euro.
Majorarile de capital in domeniul componentelor auto nu au lipsit nici in mai anul acesta, continuand trendul din prima parte a anului. Astfel, daca pana in mai au fost facute majorari importante de capital de catre Renault, Honda sau DaimlerChrysler, in luna mai a fost inregistrat aportul de 1,4 mil. euro adus de compania Barum Automotive la Timisoara si cel de 1,05 mil. euro al spaniolilor de la Mapsa, la Cluj.
Potrivit datelor ONRC, valoarea capitalului strain subscris in cinci luni ale anului a depasit 890 de milioane de euro, dublu fata aceeasi perioada din 2006 cand nivelul investitiilor straine a fost de 410 milioane de euro. In luna mai, majorarile de capital in societatile cu participare straina au fost de 92 de milioane de euro, cu 16% mai mici fata de luna similara din 2006.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta care se ia in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. La inventarierea acestui indicator mai sunt cuprinse imprumuturile acordate de firmele straine subsidiarelor locale si profitul reinvestit al companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO