Eveniment

Serviciile, care fac 60% din economie, încep anul cu stângul: Serviciile prestate populaţiei scad cu 36% în ianuarie. Serviciile prestate companiilor cresc uşor, tractate de IT

Serviciile, care fac 60% din economie, încep anul cu...

Autor: Răzvan Botea

19.03.2021, 00:07 799

♦ Serviciile de IT cresc cu 18,6% şi contrabalansează căderea serviciilor de transporturi, cinematografie sau televiziune ♦ Serviciile prestate populaţiei sunt la două treimi din ianuarie 2020. Agenţiile de turism, care au scăzut cu 60% în ianuarie an/an, conduc scăderea.

Datele publicate joi de Statistică arată că cifra de afaceri din servicii prestate companiilor a crescut uşor, cu 1,1% în ianuarie 2021 an/an, datorită creşterii de 18,6% din IT, care a atenuat căderea de 8,2% din transporturi. Cifra de afaceri din servicii prestate populaţiei, pe de altă parte, a scăzut cu aproape 36%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cifra de afaceri a agenţiilor de turism a scăzut cu aproape 60% în ianuarie 2021, prin comparaţie cu aceeaşi lună din 2020. Industria jocurilor de noroc a scăzut cu 40%, în vreme ce cifra de afaceri din HoReCa a scăzut cu 30% în ianuarie an/an. În ceea ce priveşte serviciile prestate companiilor, IT-ul a tras în sus tot segmentul. Serviciile de comunicaţii au crescut cu 4%, în vreme ce cifra de afaceri din activităţi de producţie cinematografică sau de televiziune a scăzut cu 6,4%.

IT-ul a fost şi unul dintre colacii de salvare ai economiei în 2020. Cu o pondere redusă în PIB, de 5,9%, a contribuit la ate­nuarea scăderii eco­no­mice cu +0,6 puncte procentuale în 2020, mai arată datele publicate de INS. IT-ul şi construcţiile au fost singurele sectoare economice pe plus în 2020.

Guvernul se aşteaptă ca serviciile să crească anul acesta şi să aducă 1,8 pp. creşterii economice de 4,3%, după o creştere de 3% a valorii adăugate brute. În total, serviciile ar urma să facă aproape 60% din economia României. De asemenea, serviciile sunt res­pon­sabile de aproximativ 60% din valoarea totală a exporturilor României şi vin cu o contribuţie pozitivă în balanţa comercială a României.

Serviciile au fost cele mai afectate de pandemie, în special partea de turism, HoReCa şi transporturi, iar aşteptările analiştilor şi guvernului sunt ca ser­viciile să înceapă să crească în 2021, chiar dacă nu vor recupera în tota­litate căderea din 2020.

razvan.botea@zf.ro


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO