Eveniment

Seres vrea mai multe complexuri energetice

19.01.2005, 00:00 12

Ministerul economiei si comertului intentioneaza sa creeze noi complexuri energetice pe piata de energie din Romania, urmand sa solicite realizarea unui studiu de catre o firma internationala de consultanta. In viziunea ministrului de resort Codrut Seres in componenta acestora ar putea intra alte grupuri centrale din portofoliul Termoelectrica, care se pot asocia cu mine de carbuni sau hidrocentrale.
"Ministerul a solicitat Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acordarea unui grant de 500.000 euro pentru finantarea unei analize a sectorului energetic romanesc, in perspectiva infiintarii unor noi complexuri energetice", a spus Codrut Seres, ministrul economiei si comertului. Studiul respectiv ar putea fi realizat pana la finele acestui an.
Potrivit acestuia, pe langa cele trei complexuri energetice existente - Craiova, Turceni, Rovinari - ramane problema grupurilor energetice aflate inca in portofoliul Termoelectrica si care ar putea intra in componenta unor noi grupuri.
Seres a mai spus ca a fost actualizata lista expresiilor de interes pentru cele trei complexuri energetice, pana in acest moment existand investitori interesati numai de doua dintre acestea, fara sa precizeze numele acestora.
Fostul titular al portofoliului Economiei, Dan Ioan Popescu, a anuntat in urma cu exact un an o lista foarte lunga de investitori, care cuprindea 11 companii si institutii financiare internationale precum BERD sau IFC (International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale). Printre companiile interesate atunci se numarau Bechtel, Washington Group, AES Corporation (SUA), Enel (Italia), Public Power Corporation (Grecia). Printre investitorii care si-au manifestat mai recent interesul se afla si CEZ, care va achizitiona distributia de electricitate Electrica Oltenia si are si in Bulgaria distributii de energie. In plus, cehii s-au inscris in competitie si in Bulgaria pentru preluarea de capacitati de producere a energiei electrice.
In ceea ce priveste situatia de la Termoelectrica, producator de energie ajuns in pragul falimentului, ministrul a anuntat ca a solicitat Finantelor sa nu execute conturile societatii "pana cand vom reusi pe baza strategiei de preturi, pe baza costurilor la Termoelectrica sa readucem societatea pe linia de plutire prin plata datoriilor curente".
Ministerul economiei a anuntat ca Oltchim, vazuta ca o "perla" a petrochimiei romanesti, va fi relansata la privatizare, dupa lamurirea in justitie a pachetului pe care statul il detine la aceasta societate.
La ultima incercare de a vinde compania, de Oltchim Ramnicu Valcea s-au aratat interesate grupul rus LUKOil si Rompetrol Petrochemicals, divizia de profil a grupului Rompetrol. Compania este listata la Bursa de Valori, ultima cotatie fiind de 3.080 lei pe actiune.
Potrivit ultimelor evolutii, statul urma sa detina 95,75% din actiuni, in conditiile in care pachetul fondului american de investitii Lindsell ar fi de 1,09%, iar SIF Oltenia - 0,65%.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO