Eveniment

Seres propune FMI listarea la Bursa a datoriilor Termoelectrica

02.02.2005, 00:00 11

Ministerul economiei si comertului a propus delegatiei Fondului Monetar International (FMI) convertirea datoriilor Termoelectrica in actiuni si listarea acestora la Bursa, potrivit lui Dan Victor Alesandru, noul secretar de stat responsabil de domeniul politicilor energetice in cadrul ministerului de resort.
Acesta nu a dat alte detalii, discutiile dintre oficialii ministerului de resort si delegatia FMI fiind in derulare.
Tot pe agenda discutiilor dintre cele doua parti se afla si preturile la utilitati, discutiile pe aceasta tema pornind cu pretul gazului natural, care influenteaza si valorile pretului la celelalte utilitati cum ar fi energia electrica si energia termica.
Termoelectrica este intr-o situatie financiara foarte dificila. Compania a luat fiinta in august 2000 in urma splitarii (divizarii) fostei Companii Nationale de Electricitate (CONEL) in patru unitati si a avut parte de mai multe restructurari pana in prezent. Termoelectrica, candva una din cele mai mari societati din Romania cu o cifra de afaceri de peste 2 mld. euro pe an, mai are in portofoliu doar cateva centrale electrice, care produc energie la un pret cu mult peste media interna, si cu un pasiv grevat de datorii imense si de pierderi.
Potrivit unui raport al administratorilor, datoriile totale inregistrate de societate la 31 decembrie 2003 depaseau un miliard de euro, inclusiv creditele restante. Compania nu a obtinut profit in ultimii ani, astfel ca pierderea din 2003, de 40 mil. euro s-a adaugat la cele inregistrate in anii anteriori, ajungand la un total de 415 mil. euro, valoare apropiata de capitalul social.
Noua conducere a ministerului a anuntat ca restructurarea Termoelectrica va incepe cu inchiderea unor grupuri energetice la Borzesti, Braila si Doicesti, care cumuleaza o treime din capacitatile de energie pe care compania le mai are la dispozitie, pe lista inchiderilor de capacitati fiind incluse si grupuri de la Paroseni. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO