Eveniment

Seres nu mai vrea intermediari privati pentru energia de stat

01.05.2006, 00:00 12

Ministrul economiei si comertului Codrut Seres si-a aratat numultumirea fata de faptul ca majoritarea vanzarilor de energie dintre companiile producatoare, aflate in portofoliul statului, si distribuitorii de stat se realizeaza prin intermediul unor furnizori privati.

"Exista o situatie mai speciala in piata, nu exista un singur furnizor care cumpara de la stat si vinde la stat, sunt mai multi. Insa vina nu o are furnizorul, ci cel care vinde si cel care cumpara. Nu voi fi niciodata de acord ca un furnizor privat sa cumpere de la stat si sa vanda la stat", a declarat vineri ministrul.

Ministrul sustine ca are cunostinta de aceasta situatie abia din aprilie, cu toate ca intermedierile realizate de casele de comert intre producatorii si distribuitorii de energie din portofoliul statului au loc de mult mai multa vreme.

Tema grupurilor de interese de pe piata de energie a fost atacata pentru prima oara la inceputul acestui an de catre Traian Basescu, presedintele Romaniei.

Ministrul economiei i-a convocat pentru saptamana viitoare pe toti producatorii si distribuitorii publici de energie electrica.

Situatia existenta pe piata este cauzata, pe de o parte, de procedurile complicate prin care trebuie sa treaca un cumparator de energie direct de la producator. Prin intermediere, respectiv prin existenta unui furnizor, cumparatorul de energie evita confruntarea cu astfel de probleme.

Pe de alta parte, este mult mai usor pentru consumatorii eligibili sa apeleze la un furnizor care are in portofoliu mai multi clienti si deci poate face compensari intre plus si minus la consumurile reale inregistrate de acestia.

Un alt factor care ar putea sta la baza acestei situatii este faptul ca exista deja niste contracte in desfasurare intre furnizori si producatori. Dupa expirarea acestora este posibil ca numarul de tranzactii realizate direct intre distribuitori si producatori sa creasca. Piata centralizata a contractelor bilaterale, platforma de tranzactionare cu energie electrica administrata de operatorul pietei de electricitate OPCOM a fost lansata in decembrie 2005.

Producatorii de energie aflati in portofoliul statului sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Termoelectrica, precum si complexurile de producere a energiei electrica Turceni, Craiova si Rovinari. Pe segmentul distribuitorilor, doar patru filiale au mai ramas in portofoliul companiei Electrica, restul fiind privatizate.

In ceea ce priveste stergerea datoriilor producatorului de energie termica si electrica Termoelectrica, ministrul a precizat ca asteapta decizia Uniunii Europene si a Consiliului Concurentei. Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a transmis vineri Consiliului Concurentei o notificare privind reducerea datoriilor Termoelectrica si propunerea unui plan de revitalizare a companiei pe termen lung, a afirmat Seres.

Producatorul de energie are datorii in valoare de 4,4 mld. lei (aproximativ 1,2 mld. euro). La Nuclearelectrica, ministrul a anuntat ca se asteapta ca lucrarile la Unitatea 2 a centralei de la Cernavoda sa fie amanate cel putin un an, intrucat exista unele defectiuni la anumite echipamente furnizate in urma cu mai multi ani si tinute in conservare.

Primele probe la cel de-al doilea reactor al centralei sunt programate sa fie initiate in luna decembrie a acestui an, iar exploatarea comerciala ar trebui sa inceapa in luna martie a anului 2007.

Dupa punerea in functiune a unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate. Executivul a mandatat recent Ministerul Finantelor Publice sa contracteze imprumuturi in valoare totala de 217 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor la Unitatea 2 si achizitionarea de apa grea.

Ministerul Economiei a propus Guvernului la inceputul lunii aprilie construirea simultana a reactoarelor 3 si 4, care necesita costuri de 2,2 miliarde de euro. Lucrarile de constructie pentru unitatea 3 erau programate sa inceapa in acest an si urma sa fie incheiate in 2012, costurile necesare ridicandu-se la aproximativ un miliard de euro.

Ministrul a mai precizat faptul ca intentioneaza sa restructureze productia energetica la nivel national pana la sfarsitul acestui an, prin combinarea unor termocentrale cu hidrocentrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO