Eveniment

Seres in disputa cu ANRGN, Petrom si distributiile de gaze pentru cresterea tarifelor

03.11.2006, 19:03 15

Ministrul Economiei, Codrut Seres, apreciaza ca ANRGN, Petrom si companiile de distributie a gazelor naturale sunt vinovate pentru aparitia unor nereguli care au determinat majorarea tarifelor la gaze.
Atat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), cat si Petrom sau firmele de distributie a gazelor au o parte a responsabilitatii majorarii tarifelor, a declarat Seres intr-o conferinta de presa, intrebat cine este vinovat de situatia din domeniu.
Petrom a solicitat un pret mai mare decat cel stabilit de ANRGN, iar Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contractele la pretul solicitat de Petrom, iar ulterior au cerut ANRGN sa recunoasca aceste costuri suplimentare in tarife, a spus Seres.
Ministrul a adaugat ca ANRGN nu a intervenit la timp si "mult mai just" pentru rezolvarea problemelor.
Pe piata gazelor naturale, consumatorii sunt impartiti in doua categorii, in functie de modalitatea de stabilire a pretului de achizitie a gazelor. Segmentul consumatorilor captivi, in care sunt incluse populatia si companiile cu un consum redus, cumpara gaze la preturile stabilite de ANRGN.
Pe de alta parte, consumatorii mari pot negocia direct cu furnizorii preturile de achizitie.
La stabilirea preturilor pentru distribuitorii de gaze naturale catre populatie si micii consumatori industriali, Autoritatea ia in calcul o serie de costuri ale distribuitorilor, printre care se numara pretul de achizitie al gazelor din productia interna, pretul din import, costurile si o marja de profit.
Tarifele sunt stabilite periodic, pe baza estimarilor ANRGN privind evolutia preturilor la gaze.
ANRGN nu poate impune producatorilor interni de gaze preturile la care acestia vand distribuitorilor.
In urma cu cateva luni au aparut divergente intre Petrom si distribuitorii de gaze naturale, pe fondul neintelegerilor referitoare la pret.
Reprezentantii ANRGN au afirmat, in luna septembrie, ca producatorii interni de gaze naturale, in special Petrom, impun principalilor distribuitori preturi cu 15-20 dolari pe mia de metri cubi peste nivelul calculat de ANRGN pentru productia interna, de circa 115 dolari.
Operatorii de distributie au anuntat ca, in perioada august - septembrie, Petrom a intrerupt sau limitat livrarea gazelor naturale catre companiile care nu au acceptat majorarea pretului. In replica, oficialii Petrom au afirmat ca preturile companiei sunt la circa jumatate fata de nivelul celor pentru gazele din import.
Petrom a propus autoritatilor romane sa sustina un pret preferential, mai scazut, la gaze pentru consumatorii casnici, in 2007, au mai declarat reprezentantii companiei.
"Discutiile au fost purtate cu Ministerul Economiei, dar au fost prezentate si Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si Consiliului Concurentei, dar propunerea a fost refuzata", au declarat surse din cadrul Petrom.
"Din cate stim, nu exista nicio reglementare, nici macar in Uniunea Europeana, care sa interzica unei companii private ceea ce voia sa faca Petrom", au mai precizat sursele citate.
La sfarsitul lunii octombrie, Autoritatea a anuntat ca tarifele la gazele naturale vor creste cu pana la 8,5%, la 12 noiembrie, in principal ca urmare a majorarii preturilor pentru productia interna. Seres a mai adaugat ca furnizorii de gaze naturale trebuie sa fie sanctionati, inclusiv cu anularea licentei, daca nu pot asigura aprovizionarea cu gaze naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO