Eveniment

Seres: Electrica achizitioneaza energie la un pret mai mare cu o treime decat firmele private

11.05.2006, 00:00 14

Ministrul economiei si comertului Codrut Seres a declarat ieri ca nu i se pare normal ca societatea Electrica sa achizitioneze energie la un pret cu o treime mai mare decat pretul platit de firmele private.

Potrivit ministrului economiei, firmele private cumpara de la producatori energie electrica la un pret de 95 lei/MWh, iar Electrica cu 136 lei/MWh.

"Supararea mea e modul in care directorii unor companii de stat au decis sa defavorizeze directorii altor companii de stat intr-o piata concurentiala", a precizat Seres.

La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul economiei a solicitat ministrului administratiei si internelor Vasile Blaga sa delege doi reprezentanti ai directiilor Cercetari Penale si Investigarea Fraudelor sa participe la ancheta derulata de MEC pe piata energiei electrice.

Ministerul Economiei a efectuat recent o serie de controale vizand respectarea legislatiei si modul de functionare a pietei de energie electrica.

"Cercetarile au evidentiat o serie de abateri grave de la legislatia in vigoare, iar in unele situatii exista suspiciuni privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni economice prevazute de Codul penal", precizeaza un comunicat al institutiei.

Potrivit concluziilor anchetei, complexele energetice Rovinari si Turceni au livrat cantitati importante de energie electrica unor firme private, care au revandut electricitatea companiilor Electrica si Electrica Transilvania Nord.

"Preturile practicate in relatiile contractuale cu acesti intermediari au fost sub cele utilizate de Electrica, in conditiile in care selectarea intermediarilor nu s-a bazat pe criterii care sa favorizeze competitia corecta pentru toti participantii la piata libera a energiei electrice, SC Electrica fiind clar defavorizata", afirma conducerea ministerului.

Totodata, complexul energetic Turceni a vandut in primul trimestru din 2006 energie electrica unor furnizori licentiati cu capital privat la preturi cu circa 25% mai mici decat cele practicate pe piata. Profitul realizat de firmele intermediare din revanzarea de energie catre Electrica este estimat la peste 15 milioane de lei, in timp ce complexul de la Turceni a pierdut un potential profit de 15 milioane de lei, iar Electrica a fost clar defavorizata, arata MEC.

Tot pe piata libera, Turceni SA a livrat, in primele luni din 2006, energie electrica firmei Electrica la un pret de 10 lei/MWh, mai mare decat cele din domeniul reglementat si cu circa o treime mai mari decat cele utilizate in relatiile contractuale cu operatorii privati.

In acest mod, consumatorii eligibili care beneficiaza de energie electrica furnizata de Electrica au platit tarife grevate de costurile mari de achizitie a energiei electrice efectuate de Electrica.

O serie de nereguli au fost constatate si la Rovinari si Hidroelectrica, precizeaza Ministerul Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO