Eveniment

Seres cere rusilor sa livreze gazele cum scrie in contract

25.01.2006, 20:57 13

Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a solicitat prin trei scrisori adresate ministrului rus al economiei, Gherman Oscarovici Gref, respectiv reprezentantilor companiilor Gazexport si Wintershall, respectarea prevederilor contractuale referitoare la livrarile de gaze catre Romania.

La unul din cele doua puncte de import - Isaccea (Dorbogea), a fost inregistrata la inceputul acestei saptamani o scadere cu circa 15% a volumelor importate din Rusia.

Romania este puternic afectata in aceste zile de ger, care a determinat pe de o parte inchiderea sau reducerea activitatii la minim a combinatelor chimice si a consumatorilor industriali si o suplimentare a productiei interne pentru a face fata cresterii de consum inregistrate de populatie.

Solicitarea adresata omologului sau rus si celor doua companii, care controleaza importurile de gaze catre Romania, a fost formulata intrucat pe masura ce temperaturile scad, Romania are nevoie de fiecare metru cub, afirma Seres. Cererea de pe piata de gaze din Romania este acoperita in proportie de 40% din importuri de la Gazprom, in conditiile in care ponderea acestora este permanent in crestere, pe fondul epuizarii zacamintelor operate de producatorii interni - Petrom si Romgaz.

Importurile sunt derulate in cea mai mare parte prin firme cu actionariat mixt Gazprom - Wintershall, in conditiile in care Romania incearca fara succes de ani de zile sa reia importurile directe de la Gazprom. Deja, Petrom si Romgaz si-au majorat productia, iar depozitele livreaza suplimentar fata de calendarul normal.

"Extragem circa 18 milioane de metri cubi zilnic (din depozite - n.r.), cu circa trei milioane pe zi mai mult. Sigur ca aceasta posibilitatea o avem pentru urmatoarele 2-3 saptamani, dupa care nivelul pe care il putem extrage zilnic scade, pentru ca acestea sunt conditiile tehnice", a declarat Seres.

Potrivit lui Seres, pentru orientarea cantitatilor disponibile de gaze catre populatie, au fost dispuse masuri de inchidere temporara a unor combinate chimice, dar si trecerea pe combustibili alternativi, in cazul producatorilor de energie electrica si termica.

Distribuitorii romani de gaze naturale intampina probleme in furnizare in conditiile in care temperaturile coboara sub minus 20 de grade Celsius, afirma reprezentantii ministerului de resort.

Sursele citate adauga ca Seres a cerut reprezentantilor Termoelectrica sa reduca la minim nivelul de consum al gazelor naturale si sa treaca pe surse alternative, precum pacura sau carbune.

Ministrul economiei avea programata pentru aseara o intalnire cu reprezentantii societatilor de distributie si a producatorilor de gaze naturale. Seres a admis ca in zonele marginale ale sistemului, precum nordul Moldovei sau chiar unele cartiere din Bucuresti, exista dificultati de furnizare si o presiune mai scazuta.

De asemenea, ministrul a mai afirmat ca exista si probleme legate de unele echipamente care functioneaza prost, din cauza temperaturilor coborate.

De asemenea, ministerul a decis sa opreasca activitatea in toate exploatarile miniere de suprafata din tara din cauza temperaturilor extrem de scazute, a declarat secretarul de stat Ionel Mantog, citat de Mediafax, care adauga ca cea mai mare parte a acestor mine se afla in bazinul Olteniei.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO