Eveniment

Seres: Aproape toti furnizorii de energie au facut presiuni pentru contracte de electricitate

23.03.2007, 19:36 22

Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres (PC), a afirmat ieri la audierile comisiei parlamentare privind activitatea ministerului ca mai multe persoane au facut presiuni pentru contracte de energie de la producatorii de stat, amintind de Gheorghe Stefan (PNL) si Ioan Oltean (PD).
"Au fost si alte persoane, care nu sunt publice, si care au facut interventii. Puteti considera ca o mare parte dintre cei care au firme de furnizare de energie electrica au facut interventii", a spus Seres.
Intrebat daca reprezentantii firmei Grivco, controlata de familia liderului PC Dan Voiculescu, au facut presiuni, Seres a spus ca le-a explicat acestora ca "nu se poate".
"Le-am explicat mecanismul, ca pot importa energie, atat timp cat respecta legea si platesc taxe", a afirmat Seres.
Fostul ministru a afirmat ca Gheorghe Stefan, a carui familie controleaza firma Green Energy, i-a cerut sa favorizeze incheierea unui contract de achizitie de electricitate cu Complexul Energetic (CE) Turceni. Stefan a intervenit si la secretarul de stat in Ministerul Economiei, Eugen Tapu Nazare, originar din Piatra Neamt, ca si Stefan.
"Directorul general de la Turceni m-a intrebat 'Sefu' ce fac, ca se fac presiuni?' I-am spus sa faca ce scrie in ordin (ordinul prin care fostul ministru a dispus ca producatorii de stat sa tranzactioneze energia disponibila pe bursa - n.r.). Din cate stiu, directorul de la Turceni a rezistat acestor presiuni, care nu au fost putine", a mai spus Seres.
El a mentionat ca si Ioan Oltean (PD), "bun coleg si prieten" cu Mircea Man, care face parte din comisia de investigatie, i-a cerut sa intervina in favoarea firmei Beny Alex.
Presedintele comisiei, deputatul PSD Iulian Iancu, a afirmat ca Grivco a cumparat energie direct de la CE Rovinari, dupa ce ministrul a emis ordinul mentionat, printr-un act aditional la un contract anterior, cu conditii dezavantajoase pentru producator, intrucat livrarile erau in perioada de consum maxim, in timpul zilei, de luni pana vineri. Aceste contracte au fost incheiate si de alte firme, a mai spus Iancu. Seres a raspuns ca, in cazul in care acest lucru este adevarat, directorii respectivi ar trebui demisi.
Fostul ministru a mai aratat ca la finele anului trecut toti furnizorii au incercat sa amane renegocierea contractelor cu producatorii si voiau sa "dispara" obligativitatea tranzactionarii pe bursa, pentru a reveni la "vechile practici", cu incheierea de contracte pe termen lung. El a mai aratat ca nu se considera o victima a "baietilor destepti" din domeniul energiei si nu a fost amenintat, dar cei care l-au contactat au lasat sa se inteleaga ca va avea de castigat daca ii ajuta.
Intrebat daca mai cunoaste furnizori de electricitate, Seres a raspuns ca stie persoane de la firme ca Electromagnetica, Grivco, Romelectro, Romenergo, Energy Holding, cu care s-a intalnit fie inainte de numirea ca ministru fie ulterior, la intalniri organizate de autoritatea de reglementare a energiei, la minister sau la conferinte in domeniu.
Seres a mai afirmat ca a suspendat din functie, in noiembrie anul trecut, directorii generali de la Electrica si Romgaz in urma unor "note de la servicii", care semnalau nereguli.
Fostul ministru al economiei a declarat ca s-a intalnit "probabil in septembrie 2005" cu consilierii prezidentiali Theodor Stolojan si Bogdan Teodoriu, la solicitarea acestora, pentru a discuta in privinta contractelor de energie ale producatorului de aluminiu Alro Slatina. "Exista o preocupare din partea administratiei prezidentiale, mai ales din partea lui Theodor Stolojan, daca Alro poate cumpara energie intr-un mod satisfacator", a mai declarat Seres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO