Eveniment

Septembrie, cea mai bună lună pentru comerţul internaţional de bunuri de la izbucnirea crizei: doar minus 0,5% la exporturi şi plus 4,4% la importuri

Septembrie, cea mai bună lună pentru comerţul...

Autor: Iulian Anghel

10.11.2020, 00:07 150

Exporturile (în euro) şi-au redus, în septembrie, căderea până spre zero (minus 0,5%, cel mai bun rezultat din februarie încoace), în vreme ce importurile (în euro) au trecut pe plus, pentru prima dată de la izbucnirea crizei medicale. În lei, exporturile au crescut în septembrie, an/an, cu 2%, iar importurile cu 7%, de asemenea o premieră din februarie încoace.

Septembrie, ultima lună a trimestrului al treilea, a fost cea mai bună lună pentru comerţul internaţional de bunuri de la izbucnirea crizei medicale încoace. Dacă în lunile de lockdown exporturile scădeau puternic (minus 47% în aprilie, minus 40% în mai sau minus 13% în iunie, faţă de perioadele simulare din 2019), în septembrie căderea a fost de doar 0,5% faţă de septembrie 2019. Importurile, care scăzuseră şi ele (cu ceva mai puţin, totuşi, dar au scăzut pentru că 60% din exporturile României se bazează pe importuri de completare), au trecut, în septembrie, pe plus (4,4%), pentru prima dată din februarie încoace.

Socotite în lei, exporturile au crescut cu 2% la nouă luni, iar importurile cu 7%. Din decembrie 2019 şi până la finalul lui septembrie, cursul leu/euro s-a depreciat cu 1,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO