Eveniment

Senatul a adoptat modificările la Codul penal, în ciuda deciziei surpriză a UDMR

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege care aduce modificări Codului penal, cu voturi 74 de voturi "pentru",  9 abţineri şi  28 de voturi "împotrivă. Iniţiativa urmează să fie votată decizional de Camera Deputaţilor.

Înaintea votului final pe proiectul de lege, senatorii au dat vot pe amendamentele din Codul penal. Toate propunerile PNL şi USR au fost respinse.

Parlamentarii partidelor de opoziţie au încercat să boicoteze, marţi, plenul în care a fost dezbătut şi votat proiectului care aduce modificări Codului penal. Aceştia au părăsit timp de câteva minute sala, în speranţa că nu va fi întrunit cvorumul necesar pentru votul asupra iniţiativei legislative. Aleşii USR au afişat bannere cu mesajul "Fără penali".

Senatorii PNL, USR şi PMP s-au reîntors, la scurt timp, în sală, după ce preşedintele de şedinţă, Adrian Ţuţuianu a anunţat că există cvorum pentru continuarea lucrărilor.

Cseke Attila a anunţat că Uniunea nu va susţine proiectul dacă nu vor fi respinse amendamentele legate de abuzul în serviciu şi eliminarea neglijenţei în serviciu. UDMR a asigurat cvorumul când Opoziţia a ieşit din sală.

În cadrul dezbaterilor din plen, din partea iniţiatorilor a luat cuvântul senatorul PSD, Şerban Nicolae, afirmând că modificările la Codul penal adoptate reprezintă în mare proporţie propunerile CSM şi procesul de dezbatere a acestora a fost unul transparent

”Această propunere îndelung dezbătută, cu prezenţa CSM, Ministerului Public. Am întârziat foarte mult în a pune în acord legislaţia cu deciziile CCR. Propunerile care s-au făcut au fost cu bună-credinţă şi cu transparenţă. Nu s-au făcut fără dezbateri. Majoritatea amendamentelor provin de la CSM şi asociaţiile profesionale. Am văzut actuală formă şi sunt mulţumit de această formă. Eu cred că judecătorii nu au nico vină în faptul că Parlamentul a întârziat enorm cu aceste legi. Vă rog să reţineţi raportul adoptat de Comisie şi amendamentele admise. Vă rog să susţineţi proiectul de lege aşa cum a fost adoptat de Comisia specială”, a declarat, de la tribuna plenului senatorul PSD, Şerban Nicolae.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a anunţat, înaintea votului, că Uniunea nu va susţine proiectul dacă nu vor fi respinse amendamentele legate de abuzul în serviciu şi eliminarea neglijenţei în serviciu.

“S-au introdus două chestiuni în plus la abuzul în serviciu, şi anume reducerea limitei maxime de pedeapsă de la 7 la 5 ani şi s-a introdus sintagma pentru a obţine pentru sine, soţ, afin sau rudă până la gradul II un folos patrimonial. Cu aceste două chestiuni adăugate, grupul UDMR nu poate să fie de acord. Vă spun ca din dezbatere atunci când amendamentele respinse se susţin, vom vota cele două amendamente care ar rezolva cele două chestiuni, să rămână neglijenţa în serviciu şi abuzul în serviciu să rămână în forma cerută de CCR. Dacă acest lucru nu se întâmplă, UDMR nu va putea susţine propunerea legislativă- cseke atila UDMR

De cealaltă parte, senatorul USR, Nicu Fălcoi a spus că, prin felul în care a fost modificat Codul penal, “PSD a inventat un nou mod de a fura”.

"După ce am aflat nouă definiţie pentru abuzul în serviciu, articolul 297 din noul Cod penal, primul gând fost să văd dacă va mai rămâne în românia vreun dosar întocmit pentru această infracţiune. Nu de altă , dar că să îmi pot da seamă dacă domul Iordache, Nicolicea şi ceilalţi reprezenanţi ai PSD-ALDE şi UDMR din comisie, şi-au îndeplinit toate sarcinile trasate sau le-a mai scăpat cumva ceva pe care l-ar putea face din nou pe domnul Dragnea să îşi ceară scuze din nou infractorilor. PSD a inventat un nou mod de a fură, hoţia atruista în care împarţi cu ceată de altruişti politici ce ai furat de la români", a afirmat în plen senatorul USR, Nicu Fălcoi.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că un vot de adoptare a proiectului care aduce modificări Codului penal “nu reprezintă altceva decât ambiţia unui singur om”.

"Stimaţi colegi din păcate discutăm într-adevăr un proiect esenţial pentru democraţia din românia în nişte condiţii de necalificat în termeni civilizaţi, lipsă de cvorum la o asemenea lege importantă mie mi se pare de nepermis. Proiectul de Cod penal, pe care astăzi, în raport cald încă, îl veţi vota nu reprezintă altceva decât ambiţia unui singur om, şi vorbim de o ambiţie cât se poate de absurdă. E vorba de o lege importantă, de o lege majoră, care nu doar că nu are în spate un studiu de impact, dar nu are nici măcar un amărât de ministru al Justiţiei prezent în sala de plen astăzi. Sunteţi mândri că nimeni de la Guvern nu a venit să reprezinte instituţia pe care o susţineţi dumneavoastră?", a explicat senatoarea PNL, Alina Gorghiu, adăugând că PNL va vota împotriva adoptării proiectului.

Parlamentarii PNL şi USR au anunţat, luni, că vor contesta la CCR modificările aduse Codului penal, acuzându-i pe aleşii puterii că procedura de schimbare a Codului nu a fost făcută cu respectarea regulamentului.

Etichete: COD PENAL,SENAT,

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.