Eveniment

Senatul a adoptat instituirea zilei „Sveti Sava” ca sărbătoare a minorităţii sârbe

Senatul a adoptat instituirea zilei „Sveti Sava” ca...

Autor: Maria Dinu

06.03.2019, 13:46 2504

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul legislativ pentru instituirea, pe 27 ianuarie a Zilei, „Sveti Sava” ca zi de sărbătoare a minorităţii sârbe din România.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu 81 de voturi „pentru”.

Conform raportului comisiei sesizate, "propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea Zilei „Sveti Sava” ca zi de sărbătoare a minorităţii sârbe din România".

Potrivit formei iniţiatorului, "Se instituie ziua de 27 ianuarie ca Ziua „Sveti Sava”, sărbătoare a minorităţii sârbe din România".

"Sfântul Sava este personalitatea istorică, religioasă, care se bucură de cea mai mare cinste şi onoare în rândul minorităţii sârbe din România şi a sârbilor din întreaga lume. Deşi istoria şi cultura sârbilor sunt bogate în eroi şi sfinţi, Sfântul Sava este considerat cel mai important. El a dăruit Bisericii Ortodoxe Sârbe şi poporului sârb, spiritul şi forţa vitală, atât de necesare pentru a depăşi greutăţile de-a lungul istoriei", conform expunerii de motive.

De aemenea, este subliniată contribuţia pe care aceasta o va aduce asupra promovării diversităţii culturale şi şi a bunei convieţuiri, precum şi dezvoltarea parteneriatelor cu Republica Serbă, dar şi sublinierea contribuţiei acestei minorităţi asupra vieţii culturale a României.

"Prin evenimentele care vor fi organizate pentru celebrarea acestei sărbători, instituirea Zilei "Sveti Sava" va avea un rol deosebit de important în promovarea imaginii României în lume, punerea în valoare a tradiţiilor istorice dar şi o contribuţie esenţială la: păstrarea valorilor minorităţii sârbe din România; promovarea diversităţii culturale şi a bunei convieţuiri din ţara noastră; dezvoltarea parteneriatelor culturale şi sociale cu Republica Serbia; punerea în valoare a contribuţiei minorităţii sârbe la viaţa culturală şi social din România", potrivit sursei citate.

Propunerea a fost iniţiată de deputatul USR Adnagi Slavoliub.

Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO