Caută doar în titlu
Eveniment

Semestru de coşmar în turism: Cifrele care arată proporţiile crizei: structurile de cazare -36,8%, restaurante -33,5%, agenţiile de turism -60,5%

Datele de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală arată proporţiile crizei cauzate de pandemia COVID. Turismul a fost unul dintre cele mai afectate sectoare economice de efectele pandemiei, astfel că în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri de acordare de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, publicat astăzi 4 decembrie, structurile de cazare au suferit o scădere a cifrei de afaceri de 36,8% în primul semestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ceea ce priveşte structurile de alimentaţie publică, reducerea cifrei de afaceri a fost de 33,5% în primul semestru, iar agenţiile de turism au înregistrat o scădere de 60,5%.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri de acordare de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului prevede o formă de ajutor sub forma unor granturi în vederea acoperirii parţiale a pierderii din cifra de afaceri sau din rugal, în cazul agenţiilor de turism, suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019, în cuantum de 20%. Totuşi, valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar prin această scheme de ajutor este de 800.000 euro per întreprindere.

Prin schema de ajutor de stat se acordă ajutoare de stat unui număr estimat de 73.211 de beneficiar, dintre care 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentaţie şi 5.460 agenţii de turism. Bugetul schemei de ajutor este de 500 milioane euro.

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în sectorul de hoteluri şi restaurante activează 36.500 de firme, cu 180.000 de salariaţi şi afaceri de 26,6 miliarde lei în 2019.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.