Eveniment

Şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat: În aceste zile vom vedea dacă va fi o creştere corelată cu perioada de Paşte

Şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Raed...

Autor: Cosmin Pirv

26.04.2020, 21:47 254

Şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, duminică seara, că în aceste zile se va vedea dacă numărul cazurilor de infecţii cu COVID-19 va creşte, aceasta fiind corelată cu perioada de Paşte.

Şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus că perioada de incubaţie este de până la 14 zile şi în aceste zile ar putea să apară cazuri care să fie corelate cu perioada de Paşte.

„Aşteptăm să vedem,. Acum suntem în perioada în care pot să înceapă să apară cazurile, deci incubaţia începe pe la 4-7 zile până la 14 zile, deci în aceste zile vom vedea dacă va fi o creştere corelată cu perioada de Paşte”, a spus Arafat, la Digi24.

În ceea ce priveşte măsurile de relaxare a restricţiilor, aşteptate să fie luate după 15 mai, şeful DSU a precizat că acestea vor fi graduale, iar oamenii nu trebuie să se aştepte că va fi ca înainte de izbucnirea epidemiei.

„Să nu se aştepte lumea că va avea măsuri de relaxare care să însemne o revenire la ceea ce a fost înaintea pandemiei la nivel mondial. Este vorba de măsuri graduale, atent decise şi cu monitorizare între măsuri”, a precizat Arafat.

Acesta a dat şi un exemplu de astfel de măsuri graduale.

„De exemplu, nu înseamnă că aşa va fi, poate că în prima fază oamenii vor putea ieşi din casă fără declaraţie pe proprie răspundere, dar în acelaşi timp poate că va trebui respectat mai departe numărul maxim de persoane, trebuie să se respecte mai departe faptul că nu se organizează festivităţi, nu se organizează concerte, nu se merge la restaurant să se stea la masă, se merge doar să se cumpere. Cam aşa arată, gradual poţi să creşti numărul persoanelor, dar după evaluarea primelor măsuri”, a spus Raed Arafat.

El a declarat că orice măsură va avea nevoie de o perioadă de monitorizare de 14 zile.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că după data de 15 mai autorităţile ar putea renunţa la restricţiile de circulaţie impuse, dar că toţi oamenii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie în spaţiile închise şi în mijloacele de transport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO