Eveniment

Şeful cooperativei care vinde 40.000 de tone de cereale pe sezon vine la conferinţa ZF Agribusiness

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

11.04.2014, 00:04 979

Nicolae Sofone, preşedintele Cooperativei Dobrogea Sud, care reuneşte 12 fermieri cu 24.000 de hectare de teren arabil, gestionează în fiecare sezon agricol vânzarea a 40.000 de tone de cereale, care valorează pe piaţă circa 7 milioane de euro.

Nicolae Sofone va fi marţi, 15 aprilie, prezent la conferinţa ZF Agribusiness, unde va dezbate modelul de dezvoltare a agriculturii prin cooperative şi va oferi o imagine asupra transformărilor viitoare din piaţa agricolă.

Cooperativa Dobrogea Sud din judeţul Constanţa are o istorie de cinci ani şi s-a afirmat ca unul dintre jucătorii importanţi din acest segment. Cei 12 fermieri, care au exploataţii între 300 şi 1.600 de hectare, folosesc cooperativa ca pe o platformă prin intermediul căreia îşi măresc puterea de negociere în faţa furnizorilor, dar şi în faţa traderilor de materii prime agricole.

Astfel, cele 12 afaceri achiziţionează împreună îngră­şă­minte, pesticide şi seminţe prin cooperativă iar la recoltă pun împreună cantităţile strânse de pe câmp pentru a le vinde comercianţilor şi exportatorilor.

Pentru aceste firme cooperativa este un instrument prin intermediul căruia încearcă să îşi micşoreze costurile şi în acelaşi timp să îşi maximizeze încasările.

Diferenţele majore dintre forţa de negociere a fermierilor şi cea a distribuitorilor de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe sau cea a traderilor a fost pusă în discuţie în ultimele sezoane, dar puţini au fost cei care au prezentat soluţii concrete astfel încât fermierii să reuşească să îşi gestioneze mai bine riscurile.

Conferinţa ZF Agribusiness organizată marţi 15 aprilie în Bucureşti la Hotelul Radisson Blu va dezbate strategia de dezvoltare a fermierilor, tendinţele de evoluţie a preţurilor pentru materiile prime agricole sau metodele de integrare a producţiei în marile lanţuri din retailul modern.

La eveniment sunt anunţate discursuri ale reprezen­tan­ţilor Carrefour, Azomureş, PwC, TotalSoft, CEC, RodBun şi ai caselor de avocatură Schoenherr şi Pachiu & Asociaţii. Lista de invitaţii este în continuare deschisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO