Eveniment

Şeful Consiliului Fiscal: România se află într-o criză majoră a finanţelor publice

Autor: Razvan Voican

28.10.2010, 11:44 29

România se află în prezent într-o criză majoră a finanţelorpublice, fără rezolvarea căreia nu este posibilă reluarea creşteriisustenabile a PIB, afirmă Ionuţ Dumitru, preşedintele ConsiliuluiFiscal. "La nivel macroeconomic, riscurile cele mai mari asuprastabilităţii macroeconomice provin în acest moment din zonafinanţelor publice", susţine şeful organismului înfiinţat în acestan pentru evaluarea şi monitorizarea independentă a politiciifinanţelor publice.

El consideră că obiective majore pentru care a fost încheiatacordul de finanţare de 20 mld. euro cu FMI şi UE au fost în mareparte ratate: nu a fost redusă factura socială astfel încât să seelibereze resurse din buget pentru investiţii, arieratele în loc săscadă au crescut şi sunt un blocaj major pentru sectorul privat,iar impozite principale - TVA, CAS, accize - au fost majorate deşiera vorba să fie menţinute.

În ciuda propunerilor avansate de Guvern pentru o relaxareafiscală în 2011, FMI le consideră premature şi insistă pemenţinerea obiectivului de reducere a deficitului fiscal la 4,4%din PIB anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO