Eveniment

Şeful Concurenţei: Stăm mai prost ca alţii la capitolul depistarea cartelurilor, dar o să vedeţi că ne grăbim

Bogdan Chiriţoiu: „Majoritatea cazurilor sunt cazuri verticale, pentru împărţiri de piaţă, stabilirea unor condiţii de preţ.“ Fotograf: Octav Ganea

Bogdan Chiriţoiu: „Majoritatea cazurilor sunt cazuri verticale, pentru împărţiri de piaţă, stabilirea unor condiţii de preţ.“ Fotograf: Octav Ganea

Autor: Roxana Rosu

29.05.2015, 00:03 75

Trebuie să accelerăm depistarea şi sancţionarea cartelurilor, cele mai nocive pentru economie şi o zonă în care România stă mai prost decât alte state ale UE, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa Cei mai mari jucători din economie 2015.

„Trebuie să ne intensificăm eforturile privind depistarea şi sancţionarea cartelurilor, a acordurilor dintre concurenţi. Acestea sunt cele mai nocive din punct de vedere economic şi este capitolul unde noi stăm mai prost decât alte state din UE, în sensul că depistăm mult mai puţine cazuri. Vrem să combatem fraudele în zona de achiziţii publice. Aţi văzut şi o să vedeţi din ce în ce mai multe cazuri pe această zonă.“

Chiriţoiu spune că legea concurenţei funcţionează la parametri europeni şi a crescut efortul pentru depistarea cazurilor antitrust, precum şi amenzile şi numărul de inves­tigaţii.

„Majoritatea cazurilor sunt cazuri verticale, pentru împărţiri de piaţă, stabilirea unor condiţii de preţ. Sunt acţiuni ilegale şi le sancţionăm, dar încă sunt răspândite în economie.“

O altă problemă pe care o urmăreşte Concurenţa vizează restructurarea companiilor de stat, o etapă ce pune probleme în privinţa ajutorului de stat.

„Am reuşit câteva listări ale unor companii de utilităţi, se mai pregătesc şi altele. Au rămas o serie de companii cu probleme în portofoliul statului. Restructurarea lor ridică şi probleme din zona ajutorului de stat şi acolo trebuie să fim atenţi ca lucrurile să se desfăşoare cât mai corect. De exemplu, Poşta merge cel mai bine dintre aceste companii cu probleme. Cred că are cel mai bun management. Este într-un proces credibil de privatizare, are un ofertant serios şi vom vedea lunile următoare dacă belgienii sunt interesaţi să cumpere. De asemenea, în sectorul de transport, există CFR Marfă şi CFR Călători, iar pe energie, Complexul Energetic Oltenia”.

Chiriţoiu a adăugat că în cazul restructurării companiilor de stat trebuie să ne asigurăm că respectăm regulile UE şi nu riscăm sancţiuni ulterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO