Eveniment

„Secretul“ gimnaziilor din Colegiile Naţionale: de ce au copiii care învaţă aici rezultate excepţionale la Evaluarea Naţională

„Secretul“ gimnaziilor din Colegiile Naţionale: de...

Autor: Ramona Cornea

02.07.2021, 00:04 26408

Gimnaziile din Colegiile Naţionale sunt o elită organizată în interiorul sistemului de învăţământ public, asigurând selecţia celor mai buni absolvenţi de clasa a patra ♦ În cazul Colegiului Naţional Andrei Şaguna din Braşov, toţi cei 30 de elevi care au susţinut anul acesta Evaluarea Naţională au obţinut medii generale de peste 9,00.

Topul gimnaziilor după pon­de­rea absolvenţilor de clasa a VIII-a care au obţinut medii ge­ne­rale de peste 9,50 la Eva­lua­rea Naţională a scos în faţă, ca în fiecare an, gimnaziile orga­ni­zate în cadrul colegiilor na­ţio­nale.

Astfel, 79% dintre elevii de clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional de Infor­matică Tudor Vianu au obţinut medii ge­ne­rale mai mari de 9,50 la Eva­luarea Naţională şi 94% dintre ei au avut medii peste 9,00, circa 56% dintre cei de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr au avut medii generale de peste 9,50 şi 77% dintre ei au avut medii de peste 9,00, iar 81% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a ai Cole­giului Naţional Grigore Moisil au avut medii generale de peste 9,50 şi 81% dintre ei au luat peste 9,00, con­form datelor de la Minis­terul Educaţiei, cen­tra­lizate de Ziarul Financiar.

De altfel, din top 10 şcoli din Bucureşti cu cele mai mari ponderi ale mediilor de 9,5 şi peste obţinute la Evaluarea Naţională din acest an, şase sunt colegii naţionale.

Mai mult, în cazul Colegiului Naţional Andrei Şaguna din Braşov, toţi cei 30 de elevi care au susţinut anul acesta Evaluarea Naţională au obţinut medii generale de peste 9,00, conform datelor centralizate de ZF.

Colegiile sunt unităţile de învăţământ care au şi clase de gimnaziu. Pentru a putea învăţa în aceste colegii, elevii trebuie să treacă de un proces de selecţie în clasa a V-a. Este important de menţionat că elevii acestor colegii nu intră automat mai departe în cursurile liceale ale aceleiaşi instituţii de învă­ţământ, ci trebuie să aibă notele de admitere cerute sau, după caz, să dea din nou o probă de admitere, de data asta pentru liceu.

În cazul Colegiul Naţional Andrei Şaguna din Braşov, pentru ad­miterea în clasa a cincia, can­di­daţii vor susţine o probă scrisă, cu du­rata de o oră şi jumătate. „Proba de verificare a cunoş­tin­ţelor va consta într-un subiect com­binat de limba şi literatura ro­mâ­nă şi de matematică, din ma­te­ria claselor I-IV“, conform infor­ma­ţiilor de pe site-ul instituţiei de învă­ţământ.

Colegiul Naţional de Infor­ma­tică Tudor Vianu din Bucureşti organizează con­cursul Mici Campioni pentru a selecta elevii care vor face parte din secţiunea de gimnaziu.

„Disciplina pentru concurs este matematica. Concursul constă în două probe scrise care conţin subiecte de matematică, astfel: prima probă – va conţine cinci itemi de tip deschis iar a doua probă va conţine 15 itemi de tip închis (subiecte tip grilă cu un singur răspuns corect). Programa pentru proba de concurs este aprobata în Consiliul de Administraţie al Colegiului“, conform regulamentului publicat de Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu.

În aceste secţiuni de gimnaziu din cadrul colegiilor predau profesori de la liceu, iar copiii nu merg mai departe automat în cadrul aceluiaşi colegiu, ci intră în sistemul centralizat al Evaluării Naţionale.

În general, părinţii nu ştiu despre aceste secţiuni de gimnaziu, nefiind date la nivel consolidat despre aceste secţiuni din cadrul şcolilor, aşa cum se prezintă de obicei clasele de liceu în broşuri.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti au spus pentru ZF că există o situaţie centralizată cu aceste colegii care au secţiuni de gimnaziu, însă aceste informaţii nu sunt prezentate public, pe site-ul institutuţiei, ci spun disponibile numai în urma unei solicitări oficiale adresată instituţiei.

În general, în ţară există în fiecare oraş câte un liceu cu clase speciale de gimnaziu, care sunt cel mai căutate de elevi şi părinţi şi ai căror absolvenţi au, de obicei, rezultatele cele mai bune.

Un astfel de exemplu este şi Andra Diana Ciorici, unul dintre cei cinci fondatori ai companiei UiPath, care este absolventă a Colegiului Naţional Unirea din Focşani şi a Universităţii din Bucureşti. Anul acesta, aproape 68% dintre absolvenţii clasei a opta ai Colegiului Naţional Unirea din Focşani au obţinut note peste 9,50 la Evaluarea Naţională, iar 93% dintre cei 28 de elevi înscrişi au luat note peste 9,00, conform datelor de la Ministerul Educaţiei.

Astfel, colegiile naţionale sunt un fel de elită organizată în interiorul sistemului de învăţământ public, asigurând selecţia celor mai buni absolvenţi de clasa a patra.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO