Eveniment

Secretarul american al Apărării: România va găzdui armament american

Secretarul american al Apărării: România va găzdui...

Autor: Iuliana Enache

23.06.2015, 14:54 1375

Carter a anunţat că Statele Unite vor pre-poziţiona tancuri, artileri şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaţilor din cadrul NATO neliniştiţi din cauza intervenţiei Rusiei în Ucraina.

În timpul vizitei sale la Tallinn, Carter a declarat că ţările baltice - Estonia, Lituania şi Letonia -, alături de Bulgaria, România şi Polonia au acceptat să găzduiască elemente ale acestui echipament. O parte din echipament va fi amplasat în Germania.

După ce Rusia a anexat Crimeea anul trecut, liderii NATO au fost de acord să intensifice exerciţiile şi rotaţia trupelor în ţările membre NATO din estul Europei, precum şi stocarea de armament greu pentru a fi folosit în caz de urgenţă.

Statele Unite nu au dezvăluit oficial unde anume în Europa va fi amplasat echipamentul dar informaţiile apărute în presă în legătură cu planificarea militară au generat un răspuns furios din partea Moscovei înaintea turneului lui Carter în Europa din această săptămână.

Un oficial din cadrul Ministerului rus de Interne a declarat că staţionarea de tancuri şi armament greu în statele NATO de la graniţa cu Rusia a fi cel mai agresiv act al Statelor Unite de la sfârşitul Războiului Rece.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va suplimenta arsenalul nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale în acest an. Carter a condamnat "retorica dezlănţuită" a Rusiei privind armamentul nuclear.

O fişă de informare furnizată de armata americană afirmă că pre-poziţionarea SUA va include aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.

Echipamentul care va fi staţionat temporar în fiecare ţară va fi suficient pentru a deservi o companie, respectiv 150 de militari, sau un batalion, respectiv aproximativ 750 de soldaţi. Mare parte se află deja în Europa, au declarat oficialii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO