Eveniment

Seceta a urcat inflatia inapoi la 5%

Seceta a urcat inflatia inapoi la 5%

Click pentru imaginea marita

12.09.2007, 18:24 15

Seceta a adus scumpiri peste asteptari la produsele agricole si de panificatie, care au urcat inflatia anualizata (calculata pe ultimele 12 luni) la aproape 5%, cel mai ridicat nivel din ultimul an. In august, inflatia a fost de 0,86%, inregistrand cel mai ridicat ritm de anul acesta. Acest nivel inseamna anualizat peste 10%, nemaiintalnit de trei ani incoace.
Produsele alimentare s-au scumpit cu 1,68%, cele nealimentare cu 0,08%, iar serviciile cu 1,06%. Practic, inflatia anualizata a urcat pentru a doua luna consecutiv si se mentine pe un trend aproape neintrerupt de crestere, dupa ce a atins minimul istoric de 3,66% in martie. In urma cu o luna, adica la sfarsitul lunii iulie, inflatia anualizata era de 4%. Consecinta revenirii inflatiei in apropierea nivelului de 5%, spun analistii, este ca BNR va fi mai prudenta si va mentine probabil nivelul dobanzii de politica monetara de 7% pana la sfarsitul anului.
"Seceta prelungita din timpul verii va alimenta cresteri de preturi la produsele agricole si in lunile urmatoare. Deprecierea leului din septembrie va contribui de asemenea la presiunile inflationiste. In aceste circumstante, ne asteptam ca inflatia anuala sa urce peste 5,5% in urmatoarele doua luni", considera Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. El se astepta la o inflatie de 0,4% in august.
Pentru anul acesta, Banca Nationala a stabilit o tinta de inflatie de 4%, cu un interval permis de variatie de plus sau minus un punct procentual. Deocamdata, traiectoria inflatiei nu a iesit din interval, incadrandu-se la limita (cu 4,96%) in august.
Dumitru se asteapta ca inflatia sa coboare la 4,6% in decembrie (incadrandu-se astfel in intervalul tintit de BNR), dar numai in cazul in care guvernul nu va opera majorari ale preturilor administrate in ultimul trimestru.
In aceste conditii, analistul-sef al Raiffeisen considera ca BNR ar putea sa mentina dobanda de politica monetara la 7% pana la sfarsitul anului, desi vede riscuri pentru o posibila crestere a ratei. Aceasta in conditiile in care inflatia de baza (indicatorul de inflatie Core2 ajustat, care exclude influenta preturilor administrate, a celor volatile si a celor la produsele din tutun) a urcat la 3,3% in august, fata de 2,6% in iulie. Acesta este cel mai ridicat nivel atins din septembrie anul trecut, iar indicatorul este urmarit cu atentie de BNR in fundamentarea deciziilor de politica monetara.
"Magnitudinea miscarilor de preturi a fost peste asteptarile pietei, inclusiv impactul deprecierii leului la care s-a adaugat efectul de baza nefavorabil, avand in vedere deflatia din august 2006. In mod clar inflatia anuala va fi peste 4% si pot sa-mi imaginez un scenariu in care limita superioara de 5% a intervalului din jurul tintei BNR sa fie periclitata, desi deocamdata cred ca tinta poate fi atinsa", a comentat pentru ZF Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank Romania.
El anticipeaza ca inflatia pe august va influenta atitudinea BNR fata de pietele financiare, ceea ce ar insemna mentinerea dobandii de politica monetara la 7% in sedinta din 26 septembrie si reconsiderarea politicii de interventie pe piata valutara in defavoarea leului.
"Ma astept ca BNR sa se gandeasca de doua ori inainte sa mai intervina pentru deprecierea leului, pentru ca deja pare ca incepe sa se joace cu focul daca ne gandim ca deocamdata am vazut doar efectul deprecierii asupra preturilor din telecomunicatii, care se ajusteaza automat, insa va veni si valul doi, cu scumpiri ale preturilor bunurilor importate."
Craciun mai spune ca o alta consecinta a cresterii inflatiei ar putea fi majorarea randamentelor pe piata titlurilor "daca se consolideaza ideea ca intram intr-un ciclu de strangere a politicii monetare".
ABN Amro prognozeaza mentinerea dobanzii BNR la 7% pana la sfarsitul anului si posibil o crestere in prima jumatate din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO